Crna kronika
REKORDER IZ BUŠETINE

Vozio je bicikl s čak 4,16 promila
Objavljeno 9. srpnja, 2019.
Još se jedan Slavonac upisao na listu neslavnih pijanih rekordera. U subotu u 20.58 sati policajci su zaustavili 41-godišnjeg biciklista, u mjestu Bušetina na virovitičkom području, koji je imao nevjerojatnih 4,16 promila alkohola u krvi. Ipak, 41-godišnjak nije ni blizu "alkoholnih rekordera" među biciklistima u Slavoniji i Baranji.


Rekorder nam dolazi iz Jagodnjaka. Prometni su policajci 2015. tada 50-godišnjem biciklistu alkotestom očitali 5,32 promila alkohola u krvi! Policajci su ga zaustavili jer je biciklom opasno krivudao po cesti, pa je prijetila opasnost da ga ne udari drugo vozilo. Tijekom 2017. baranjska je policija u prometu zatekla još jednog pijanog rekordera. Riječ je o biciklistu kojeg su prometni policajci zaustavili u Ulici kralja Petra Krešimira IV. u Dardi. Bicikl koji je vozio 39-godišnjak nekontrolirano je “plesao” po cesti, pa su ga policajci, zaustavili. Unatoč činjenici da su bili prijepodnevni sati, alkotest je pokazao da 39-godišnjak u krvi ima 4,11 promila alkohola u krvi.


Bilo je u Hrvatskoj i pijanijih od već navedenih. Tako je policija 2002. godine vozaču auta iz Križevaca izmjerila 5,68 promila alkohola u krvi. Dvije godine poslije zagrebačka policija zaustavila je 50-godišnjaka koji je u krvi imao 5,32 promila, a samoborski policajci zaustavili su traktorista koji je imao u organizmu 5,27 promila alkohola!
- Pri koncentraciji većoj od 3 promila alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje koje, posebice u mlađih osoba, može biti uvod u alkoholnu komu, a ona nerijetko završava smrću. Ista količina popijenog alkoholnog pića izaziva različite stupnjeve alkoholiziranosti, ovisno o spolu, tjelesnoj masi, radu probavnih organa, trenutačnom psihofizičkom stanju i dr. Kada jednom dospije u krv, alkohol se uvijek razgrađuje istom brzinom i na to se ne može utjecati, stoga su vrlo opasna brza ispijanja većih količina alkoholnih pića i posljedično otrovanje alkoholom. Najveći dio alkohola razgradi se u jetri, a ostatak se izlučuje mokraćom i izdahnutim zrakom te znojenjem. Upijanje alkohola u organizmu vrlo je brzo, ali za razgradnju treba mnogo više vremena. Odrasli organizam može preraditi jedno piće na sat. Da bi uklonila alkohol iz krvi unesen samo jednom čašom piva, jetri treba najmanje jedan sat! S.Lacić
Najčitanije iz rubrike