Sport
AFRIČKI KUP NACIJA U EGIPTU

Južna Afrika ražalostila Moa Salaha i domaćine
Objavljeno 7. srpnja, 2019.
Utakmicama Mali - Bjelokosna Obala i Gana - Tunis večeras se završava faza osmine finala Afričkog kupa nacija u Egiptu nakon kojih će biti poznati svi četvrtfinalni parovi. Izvjesno je da će Afrika dobiti novog prvaka, jer se već u prvoj nokaut-rundi oprostio branitelj naslova Kamerun.

Bolja od njega bila je Nigerija, koja je u Aleksandriji u susretu punom preokreta slavila 3:2. Ova je utakmica bila najbolje izdanje obiju reprezentacija u Egiptu, a moguće i cijelog Prvenstva, te je donijela potpuno drukčije igre u odnosu prema skupini. I Nigerija i Kamerun u prvom su krugu igrali tvrdo, Nigerijci su u dvije pobjede i poraz imali razliku pogodaka 2:2, a Kamerun tek 2:0 za pobjedu i dva remija, no u osmini finala sve je "frcalo". Povela je Nigerija u 19. minuti preko Ighala, ali je Kamerun uoči odlaska na odmor preokrenuo golovima Bahokena (41) i N‘Jiea (44). I novi je preokret bio brzopotezni, Ighalo (63) i Iwobi (66) zabijali su za novo vodstvo "super orlova" koje su ovaj put zadržali do kraja.

Nigerija će u četvrtfinalu igrati protiv Južne Afrike, koja je u Kairu iznenadila Egipat s 1:0 te tako ražalostila domaćina natjecanja, kod kojeg je najveća zvijezda Salah u suzama otišao s terena. Tako su se već u osmini finala oprostila oba finalista s prošlog Afričkog kupa nacija te najuspješnije reprezentacije, jer je Egipat do sada slavio sedam, a Kamerun pet puta. Rijetko je tko osim samih Južnoafrikanaca vjerovao u ovakav epilog, pogotovo nakon što je domaćin skupinu prošao s tri pobjede bez primljenog pogotka (5:0), dok se "Bafana Bafana" provukla kao četvrta trećeplasirana reprezentacija, uz jednu pobjedu i dva poraza te razliku 1:2. No u osmini finala Južna Afrika bila je bolji suparnik, a to je u 85. minuti okrunio Lorch. Egipat je tako skupo stajao prvi primljeni pogodak na Prvenstvu, kojim je srušen san o četvrtom naslovu na domaćem tlu, a u petoj organizaciji AFCON-a prvi put nije stigao bar do polufinala. Nakon neuspjeha ekspresno je reagirao Egipatski nogometni savez, koji je izborniku, Meksikancu Javieru Aguirreu uručio otkaz. G. Roguljić
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike