Novosti
PREDSJEDNICA OBIŠLA USPJEŠNE OSJEČKE KOMPANIJE

Brojni kvalitetni proizvodi
dolaze iz slavonskih tvrtki
Objavljeno 7. srpnja, 2019.

U sklopu dvodnevnog boravka u Slavoniji, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je u Osijeku obišla tri uspješne gradske tvrtke. Kako bi dala podršku u osnaživanju gospodarstva i povećanju broja zaposlenih, obišla je pogone Pivovare Osijek, Saponije i pršutanu Žita u Čepinu u društvu osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

"Sve tri tvornice samo su neki od primjera koji pokazuju kako se i u Slavoniji može proizvoditi visoko kvalitetne proizvode primjenom najmodernijih tehnologija, zapošljavati i izvoziti", poručila je Grabar-Kitarović.

Župan Anušić istaknuo je kako je riječ o gospodarskim subjektima koji kontinuirano rade na razvoju novih proizvoda, koriste nove tehnologije i zapošljavaju brojne Slavonce i Baranjce. "Njihovi poslovni uspjesi aktivno pridonose ozračju oporavka i pozitivnim kretanjima u gospodarstvu, što je rezultiralo rekordnim ukupnim prihodom gospodarstva Osječko-baranjske županije od 28,5 milijardi kuna u prošloj godini. Za osnaživanje gospodarstva od iznimnog su značenja i mala i srednja poduzeća za koja je Osječko-baranjska županija kroz potpore udvostručila iznos te od ove godine izdvaja 8,6 milijuna kuna", dodao je Anušić. Inače, konsolidirana dobit na razini županije, na kraju 2018. godine, iznosila je 1,1 milijardu kuna, a nastavljen je i rast izvoza, i to za 9,3 posto, te su izvoznici s područja Županije prvi put od osamostaljenja Hrvatske prešli granicu od 6 milijardi kuna vrijednosti izvoza roba i usluga, a suficit vanjskotrgovinske razmjene iznosio je 2,5 milijardi kuna. Također, prema podacima Fine, broj poduzetnika prošle je godine povećan za 448, pa je na području Županije djelovao 5551 poduzetnik, a prosječna netoplaća njihovih zaposlenika rasla je za 6,8 posto. Nastavljen je i trend smanjenja broja nezaposlenih, pa je stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju 2019. godine iznosila 14,6 posto naspram 17,6 posto u svibnju prošle godine. Župan Anušić kaže kako su aktualno stanje i trendovi u gospodarstvu Osječko-baranjske županije dijelom rezultat ukupnih kretanja u Hrvatskoj, ali i sustavnog pristupa, pripremanja i realizacije niza projekata i aktivnosti sa županijske razine. "S obzirom na već ugovorene i projekte u pripremi, realno je očekivati da se nastave takva kretanja, što će ujedno biti i nova potvrda ispravnosti korištenja fondova Europske unije i nacionalnih sredstava, osobito ostvarenih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ali i vlastitih mjera i aktivnosti. Osječko-baranjska županija je, između ostalog, u prethodne dvije godine udvostručila iznos potpora poduzetništvu, s 4,2 na 8,6 milijuna kuna, subvencionira kamate za kredite poduzetnika i obrtnika, a odobravamo potpore i za poduzetnike početnike", zaključio je Anušić. E.Nenadić
Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Sve tri tvornice samo su neki od primjera koji pokazuju kako se i u Slavoniji može proizvoditi visoko kvalitetne proizvode primjenom najmodernijih tehnologija, zapošljavati i izvoziti.
NOVI BREND
Ivan Komak, direktor Osječke pivovare, ponosan je na posjet predsjednice Grabar-Kitarović, s obzirom na to da je predstavljen novi brend te tvrke - Prvo hrvatsko pivo. “Mi smo jedna od manjih pivovara u Hrvatskoj, iako najstarija, pa se i teško boriti na tržištu. Radimo s kapacitetom od svega 22 %, a u ispunjenju ciljeva potrebno je smanjenje trošarina,” istaknuo je i dodao kako posjet predsjednice ne znači da će Pivovara biti jedan od sponzora u njezinoj kampanji.
Možda ste propustili...

PREGOVORI O SASTAVLJANJU PARLAMENTARNE VEĆINE

Andrej Plenković: Sastali smo se s manjinama, postoje kontakti s DP-om

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda