Novosti
ZAJEDNIČKA AKCIJA PNUSKOKA I USKOKA

Uhićeni krijumčari više od 15 tona marihuane ostaju u istražnom zatvoru
Objavljeno 7. srpnja, 2019.
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je u subotu navečer istražni zatvor petnaestorici uhićenih zbog zločinačkog udruženja radi krijumčarenja najmanje 15.730 kilograma marihuane. Sumnja se da su krijumčarenjem i preprodajom marihuane ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11 milijuna eura, a koje su međusobno podijelili, sukladno svojim ulogama i dogovoru.

Tijekom zajedničke akcije Pnuskoka i Uskoka u petak je uhićeno ukupno 20 osumnjičenika, njih deset u Zagrebu, u Splitu šest, na Rabu dva i isto toliko na Korčuli. Njih dvadesetero sumnjiči se i za dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, teške tjelesne ozljede u pokušaju, prikrivanja i protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja, ali i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Riječ je o tri 37-godišnjaka, tri 41-godišnjaka, dva 43-godišnjaka, jednoj 43-godišnjakinji, 35-godišnjaku, 57-godišnjaku, 38-godišnjaku, 45-godišnjaku, 40-godišnjaku, 59-godišnjaku, 39-godišnjaku, 47-godišnjaku, 26-godišnjaku, 33-godišnjaku i 31-godišnjaku. Svi su hrvatski državljani, a jedan od okrivljenih, uz hrvatsko, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, precizirao je Uskok.

Osnovano se sumnja da su 37-godišnjak i 35-godišnjak od rujna 2016. do svibnja 2019. u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji radi stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupnjom i daljnjom prodajom većih količina droge povezali u zajedničko djelovanje osam osumnjičenika. Oni su povezani radi nabave, prijevoza, prijenosa i preprodaje većih količina marihuane i kokaina.

Član skupine, 45-godišnjak, angažirao je radi prijevoza marihuane 43-godišnju graničnu policajku na graničnim prijelazima s BiH, a koja poznaje načine izbjegavanja granične kontrole i nadzora. Okrivljena policajka potom je odvozila drogu do kupaca, priopćio je Uskok. Uz to, sedmero članova skupine je, od prosinca 2017. do početka srpnja u Zagrebu, organiziralo paljenje i zapalilo najmanje četiri osobna automobile te pripremalo napad na najmanje jednu osobu. Sedmorica su i prikrivala najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe.

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto 6,3 kilograma marihuane, 25 grama speeda, stabljika marihuane te sedam digitalnih vaga. Oduzeta su i dva boksera, gumena palica i jedna bejzbol-palica. Policija je otkrila i oduzela automatsku pušku, dvije puške, dva pištolja, dvije ručne bombe, 112 komada streljiva, 25.500 eura, 19.300 kuna, mobitele, SIM kratice, prijenosna računala, USB stickove te raznu dokumentaciju. Od okrivljenika su privremeno oduzeti Mercedes S 63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740d te dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. Uhićenja osumnjičenih osoba tijekom jučerašnjeg dana realizirali su policijski službenici ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske, naveli su iz MUP-a RH. H
150

policijskih službenika bilo je angažirano u kriminalističkom istraživanju