Svijet
KRŠENJE NUKLEARNOG SPORAZUMA

Iran obogaćuje uranij iznad dogovorene razine
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma, pozvale su Iran da zaustavi nuklearne aktivnosti * Izrael traži sankcije

Iran je u nedjelju objavio kako podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma. Kako navodi agencija dpa, to je s iranske strane drugo kršenje sporazuma, nakon što je prošlog tjedna Iran potvrdio da prelazi dogovorene limite od 300 kilograma proizvedenog obogaćenog uranija.

Iran podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei. Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za novinare ovaj potez Irana navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana na između 5 i 20 posto.

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa i počeo kampanju "maksimalnog pritiska" striktnim sankcijama Teheranu, unatoč zamjerkama svojih zapadnih saveznika. Ostale sile u sporazumu, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku, tražile su da se sporazum održi na životu razvijanjem novčanog sustava transakcije poznatog kao Instex koji bi omogućio Iranu zaobilaženje američkih sankcija i nastavak poslovanja s međunarodnim partnerima. U sporazumu su još Kina i Rusija. Prema tom sporazumu Iran je, u zamjenu za ukidanje oštrih sankcija, dopustio međunarodnim inspektorima nadzor njegova nuklearnog programa te se obvezao na proizvodnu nisko obogaćenog uranija, uz koncentraciju U-235 između 3 i 4 posto, koji se može koristiti za proizvodnju goriva za nuklearne centrale. Sporazum je predviđao i da se smije uskladištiti ne više od 300 kg nisko obogaćenog uranija.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči kazao je na konferenciji za novinare da je odluka o povećanju razine obogaćivanja uranija legitimna s obzirom na to da je Teheran neuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

Kako ističe BBC, na samu godišnjicu američkog povlačenja iz sporazuma Iran je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicima sporazuma da ga zaštite od američkih sankcija, koji je istekao u nedjelju.

Europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, pozvale su u nedjelju tu zemlju da zaustavi nuklearne aktivnosti kojima krši odredbe sporazuma. "Jako smo zabrinuti objavom Irana u kojoj tvrdi kako je započeo obogaćivanje uranija iznad granice od 3,67 posto", kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Dodao je kako Njemačka razgovara s Velikom Britanijom i Francuskom o sljedećim koracima. "Dok Ujedinjeno Kraljevstvo u cijelosti ostaje privrženo sporazumu, Iran mora odmah zaustaviti sve aktivnosti koje su u protuslovlju s njegovim obvezama. Razgovaramo s drugim potpisnicima sporazuma o sljedećim koracima unutar okvira ugovora", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je također iransku odluku da poveća razinu obogaćivanja uranija. On je taj potez okvalificirao kao kršenje sporazuma.

Hina/D.Pav.
ZABRINUTOST EU-a, ČEKAJU SE NOVI KORACI
I Europska unija ranije je izrazila zabrinutost zbog najnovijih poteza Irana. “Pozvali smo Iran da ne poduzima daljnje mjere koje bi mogle potkopati nuklearni sporazum”, rekla je glasnogovornica europske šefice diplomacije Maja Kocijančič.

Istaknula je da je EU u kontaktu s drugim potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma “glede sljedećih koraka”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je objavu Irana “vrlo opasnom”. Na početku sjednice vlade Netanyahu je ponovno zatražio od velikih sila da nametnu “stroge sankcije” Iranu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić nakon problema sa srcem "stabilno"

2

SHVATILI POGREŠKU I PREDLOŽILI POSTUPAK U SEDAM ETAPA

Francuska ipak za ulazak zapadnog Balkana u EU

3

ŠTETE U GRADU PROCJENJUJU SE NA MILIJARDU EURA

Poplave bi mogle uništiti Veneciju