Regija
MIMOHOD 53. ĐAKOVAČKIH VEZOVA PRATILA I PREDSJEDNICA

U vezovskoj povorci zaorili se bećarac, ganga, ojkalica...
Objavljeno 7. srpnja, 2019.
Središtem grada prodefilirala je 51 skupina iz zemlje i svijeta s 2500 izvođača, 30-ak svatovskih zaprega, jahači, ovčari

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Đakovo se jučer rano probudilo pa pred 9 na povorku. Jer, od Malog do Velikog parka, kada sat na katedrali otkuca točno 9, kreće najsvečaniji dio 53. Đakovačkih vezova. Ove ju je godine, ispred katedrale, pratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u nazočnosti zamjenika župana Gorana Ivanovića, gradonačelnika Marina Mandarića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića i dr. A povorka, u svoja gotovo dva sata, bogata, raspjevana, razigrana - gaze folkloraši vrelim đakovačkim asfaltom i u sandalama, i u čizmama, i opancima, pa i bosi... "Predsjednice, to vidiš i sama, presretni smo što si došla k nama", zapjevao je KUD Šokadija Strizivojna na samom početku povorke, a nakon što je dr. Enrich Merdić gradonačelniku Mandariću predao zastavu CIOF-a čiji su Vezovi član. A u povorci hrvatski folklor iz svakog kutka Lijepe Naše i iseljeništva - od Australije, preko Njemačke, Austrije, Šida u Srbiji do BiH. Iz dalekog Melbournea stigla je Folklorna grupa "Mladi Hrvati". Ove je godine zemlja partner Vezova Slovačka Republika, a njezin folklor predstavili su zemlja matica i Slovaci iz Đakovštine.


Orio se šokački bećarac, ojkalica iz ravnokotarskih Lišana Ostrovičkih, hercegovačka ganga, zasvirala lijerica s Mljeta, zaplesao sjevernomakedonski oro, slovačka polka... Na Vezove stigli i folkloraši iz Italije, Češke, kandžijaši iz Kruševice, kuburaši iz Maruševca... "Pitaju me odakle si seko, selo Vuka, to nije daleko", pjevao je KUD "Milko Cepelić" iz Vuke, a KUD iz Novih Perkovaca također se bećarcem obratio Kolindi Grabar-Kitarović: "Predsjednice, evo vam Šokaca iz najlipšeg sela Perkovaca". Na vrelom suncu sjajili su dukati, dječica se vozila u drvenim kolima, sa sabljama u rukama Đakovom prošle ljelje, plesao se logovac, svirale diple, šargija... A nakon prolaska 51 skupine iz zemlje i svijeta s više od 2.500 sudionika, na Trgu se zaplesalo veliko šokačko kolo. U povorci su prošli i hrvatski ovčari, 30-ak okićenih svatovskih zaprega, brojni jahači, mažoretkinje, četveroprezi i dvoprezi Državne ergele Đakovo i dr.

Nakon prolaska povorke u katedrali je održano misno slavlje kojem je nazočila i Predsjednica. U Dvoru se sastala s nadbiskupom Hranićem, a potom posjetila Državnu ergelu. U Dvoru je dala samo kratku izjavu o Vezovima. "Impresije su izvrsne, bilo je prekrasno. 53. Vezovi - za svaku pohvalu je toliko dugo održavati tradiciju. Uživala sam u svakoj skupini, bilo je vrlo veselo... Osjećam se izvrsno i zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i ostalima koji su danas sudjelovali na Vezovima - bilo je oko 30.000 ljudi - na iznimno srdačnom dočeku, na prekrasnoj atmosferi i lijepom druženju", rekla je Grabar-Kitarović. Na upit ostaje li navečer na koncertu svog protukandidata Miroslava Škore, rekla je da "nema pojma da on ima koncert".


Suzana Župan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana