Regija
MIMOHOD 53. ĐAKOVAČKIH VEZOVA PRATILA I PREDSJEDNICA

U vezovskoj povorci zaorili se bećarac, ganga, ojkalica...
Objavljeno 7. srpnja, 2019.
Središtem grada prodefilirala je 51 skupina iz zemlje i svijeta s 2500 izvođača, 30-ak svatovskih zaprega, jahači, ovčari

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Đakovo se jučer rano probudilo pa pred 9 na povorku. Jer, od Malog do Velikog parka, kada sat na katedrali otkuca točno 9, kreće najsvečaniji dio 53. Đakovačkih vezova. Ove ju je godine, ispred katedrale, pratila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u nazočnosti zamjenika župana Gorana Ivanovića, gradonačelnika Marina Mandarića, đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića i dr. A povorka, u svoja gotovo dva sata, bogata, raspjevana, razigrana - gaze folkloraši vrelim đakovačkim asfaltom i u sandalama, i u čizmama, i opancima, pa i bosi... "Predsjednice, to vidiš i sama, presretni smo što si došla k nama", zapjevao je KUD Šokadija Strizivojna na samom početku povorke, a nakon što je dr. Enrich Merdić gradonačelniku Mandariću predao zastavu CIOF-a čiji su Vezovi član. A u povorci hrvatski folklor iz svakog kutka Lijepe Naše i iseljeništva - od Australije, preko Njemačke, Austrije, Šida u Srbiji do BiH. Iz dalekog Melbournea stigla je Folklorna grupa "Mladi Hrvati". Ove je godine zemlja partner Vezova Slovačka Republika, a njezin folklor predstavili su zemlja matica i Slovaci iz Đakovštine.


Orio se šokački bećarac, ojkalica iz ravnokotarskih Lišana Ostrovičkih, hercegovačka ganga, zasvirala lijerica s Mljeta, zaplesao sjevernomakedonski oro, slovačka polka... Na Vezove stigli i folkloraši iz Italije, Češke, kandžijaši iz Kruševice, kuburaši iz Maruševca... "Pitaju me odakle si seko, selo Vuka, to nije daleko", pjevao je KUD "Milko Cepelić" iz Vuke, a KUD iz Novih Perkovaca također se bećarcem obratio Kolindi Grabar-Kitarović: "Predsjednice, evo vam Šokaca iz najlipšeg sela Perkovaca". Na vrelom suncu sjajili su dukati, dječica se vozila u drvenim kolima, sa sabljama u rukama Đakovom prošle ljelje, plesao se logovac, svirale diple, šargija... A nakon prolaska 51 skupine iz zemlje i svijeta s više od 2.500 sudionika, na Trgu se zaplesalo veliko šokačko kolo. U povorci su prošli i hrvatski ovčari, 30-ak okićenih svatovskih zaprega, brojni jahači, mažoretkinje, četveroprezi i dvoprezi Državne ergele Đakovo i dr.

Nakon prolaska povorke u katedrali je održano misno slavlje kojem je nazočila i Predsjednica. U Dvoru se sastala s nadbiskupom Hranićem, a potom posjetila Državnu ergelu. U Dvoru je dala samo kratku izjavu o Vezovima. "Impresije su izvrsne, bilo je prekrasno. 53. Vezovi - za svaku pohvalu je toliko dugo održavati tradiciju. Uživala sam u svakoj skupini, bilo je vrlo veselo... Osjećam se izvrsno i zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i ostalima koji su danas sudjelovali na Vezovima - bilo je oko 30.000 ljudi - na iznimno srdačnom dočeku, na prekrasnoj atmosferi i lijepom druženju", rekla je Grabar-Kitarović. Na upit ostaje li navečer na koncertu svog protukandidata Miroslava Škore, rekla je da "nema pojma da on ima koncert".


Suzana Župan
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike