Osijek
NEODOLJIVIM “MEANDRIMA” DOKOLICE RANOG LJETA

Subotom laganini: Kada kroz Osijek žuriš, ali polako...
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Sve što je ponuđeno nije se naplaćivalo ili je stajalo samo poneku kunu. A ako je vrijeme novac - vrijedilo ga je potrošiti

Zar nije predivno kako se u Osijeku, u subotu, u rano ljeto, mogu savršeno spojiti dvije latinske sentencije: Festina lente (Požuri polako) i Carpe diem (Iskoristi dan). Kad pritisne sparina, a celzijevci se vrte oko broja 30, svatko ima pravo odlučiti: Danas ću dokoličariti! Jer, ako je dan neradan (a većini jest), uobičajena subotnja pospremanja, glačanja rublja, šišanja trave i odlaske u špeceraj nije grijeh smanjiti na minimum ili odgoditi. Prošla je subota sirenski prizivala da baš to učinimo - prođemo kroz nju laganini.

Netko će reći kako si ne mogu svi i da hoće priuštiti taj luksuz, no bit će da si možda samo prelijen obuti udobne tenisice ili sjesti na bicikl i krenuti neodoljivim “meandrima” ranoljetne osjčke dokolice. Vrijeme možda doista jest novac, ali u Osijeku ga je u subotu vrijedilo potrošiti na sebe i ljude oko sebe. Naime, gotovo sve što je ponuđeno nije se naplaćivalo ili je stajalo samo poneku kunu, poput ulaznice za Kopiku, kave, langošice ili mirisnih malina...

Ne znam kako je s vama, ali ja sam za subotnji odlazak na glavnu tržnicu “programirana” još u ranom djetinjstvu. Krećem od sira i vrhnja, stojeći u redu koji je jedini dugački red kojemu se radujem. Po tržnici poznata lica, za klupama i među kupcima, poznaju naše navike, ukuse, djecu, unučad... Uz toliko obilje lako je smisliti brzinski ručak i otvoriti si bezbrojne mogućnosti za daljnje “korziranje”. Dvojba: na špicu uz Dravu ili u neki od kvartovski kafića prve subote u mjesecu dobiva ozbiljnu konkurenciju - Sajam antikviteta. Mnogi se stoga odlučuju popiti prvu kavu u Tvrđi, a drugu negdje dalje - važno da je društvo ugodno, a misli pozitivne.

Rekreativci su prošle subote mogli odabrati hoće li prošeteti lijevom obalom uz neumoran dvojac dr. Kraljik i prof. Matančić, koji nas i ljeti pozivaju “Hodajmo do zdravlja!”, ili će radije sjesti na bicikl i uputiti se, u okviru biciklijade BuBa, na kupanjac na Karašicu. Mnogi su se pak odlučili za treću opciju - pohitali su na bazene ili na neko od dravskih kupališta kako bi nabacili boju, odigrali picigin i zaplivali.

Subota je mnogima i omiljeni dan za odlazak po novi naramak ljetnog štiva u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu. Ondje je posljednjih dana živahno i u dvorištu, što ne čudi s obzirom na čudesni Festival slikovnica, kojemu su ponovno domaćini. Dio je to svakodnevno bogatog programa koji nudi Osječko ljeto kulture. U subotu navečer putevi su vodili na In Da Sofa ili u Arheološki muzej, u kojemu je Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa”, s gostima iz Rijeke, stavio ‘’točku na i” jedne naizgled obične, a tako savršene osječke subote. Nadamo se da ste ju i vi skrojili po svojoj mjeri.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike