Kultura
OLJK: RI&OS POP-ROCK UNPLUGED U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Zborovi su se nadopunjavali, razgovarali pjesmom i nadpjevavali se
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zasjavši u neodoljivo mladenačkom looku djelovala je zainteresirano

HPD Lipa, visoko nagrađivani zbor (moglo bi se reći diljem svijeta), vrlo uspješno predstavljen u mnogim važnim glazbenim projektima, 20 godina vođen fenomenalnom, svima dobro poznatom, dirigenticom Valerijom Fischbach, u atriju je Arheološkoga muzeja Osijek, a sklopu Osječkoga ljeta kulture, ugostio Riječki komorni zbor "Val" te Pjevački zbor mladih "Josip Kaplan", također iz Rijeke. Oba pod ravnanjem iste dirigentice, Doris Kovačić, uz "lipaše" i "lipašice" nastupili su na koncertu RI&OS POP-ROCK Unpluged.


Koncert je otvorio "Val" pjesmom Fiume nel mio cuor, a u nastavku su se, ležerno, mimo utvrđenog redoslijeda programa izmjenjivala tri zbora, nadopunjujući se, razgovarajući pjesmom i nadpjevavajući se. Pjesmama Do posljednjeg daha (N. Belan/Z. Kondža) i Gdje Dunav ljubi nebo (J. Lisac) program je nastavio Pjevački zbor "Josip Kaplan". Prekrasni aranžmani, jako angažirani pjevači moćne energije, a zbor nevelikog sastava.

Životna radost

Pjesmu Joyful, Joyful vrlo sugestivno započela je solistica Marlena Brdar, zbor je prihvatio ništa manjim zanosom te izveo ovu prekrasnu pjesmu prenoseći životnu radost kroz cijeli prostor.


Udaraljkama, iz čvrste ruke Matea Grgića, započeo je prvi nastup Lipe pjesmom Drift away. Vrlo moćno!


Afrika (hit grupe Toto iz 1982.) - izvrsna izvedba uz pomoć Igora Rončevića na klaviru i Matea Grgića na ritam sekciji.


Zbor se sastoji od velikog broja moćnih i iskusnih pjevača, no šarm i vještine koje posjeduje njihova predana dirigentica Valerija Fschbach ključ su zasigurno još jednog uspješnog, dapače, senzacionalnog nastupa, što je možda suvišno i komentirati jer Lipa ima dugogodišnju tradiciju, a i publiku koja ne očekuje ništa manje od vrhunskog.


Bohemian rhapsody izvedena je na vrlo visokoj razini, kako i priliči jednom glazbenom klasiku, uz klavirsku pratnju Igora Rončevića (inače pjevač u zboru). Ovo umjetničko djelo izvedeno je vrlo muzikalno, emotivno i ganutljivo.


Udruženi u jedno glazbeno srce, zajedničkim snagama, sva tri zbora izvela su pjesmu Stand by me, čije je zajedništvo dodatno motiviralo publiku da sve izvođače nagradi gromoglasnim pljeskom. Dirigirala je Valerija Fischbach, i tako zatvorila prvi dio koncerta.


Svojom nazočnošću na koncertu počastila nas je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, zasjavši u neodoljivo mladenačkom looku, djelovala zainteresirano, odmjerena držanja. Prema reakcijama, pljesku i zadovoljnom licu, moglo bi se zaključiti da je predsjednica podijelila jednako zadovoljstvo i oduševljenje s osječkom publikom. Nakon prvog dijela koncerta predsjednički protokol, zasigurno nadahnut i osvježen, nastavio je put svojih drugih obveza.


Drugi dio programa započeo je "Val" - I can see the river Jordan, uz klavirsku pratnju Judite Plazonić. Joshua fit the battle of Jericho još je jedna potvrda visokog glazbenog ukusa vrlo temperamentne riječke glazbenice, dirigentice Doris Kovačić.


Izvedba ove pjesme isprovocirala je ovacije i gromoglasan pljesak publike. Još jedna crnačka duhovna pjesma zaokružila je repertoar zbora "Val": Jesus, what a wonderful child, uz sjajnu klavirsku pratnju Judite Plazonić.


U nastavku programa zbor "J. Kaplan" izveo je Trag u beskraju, hit Olivera Dragojevića iz 2002. (B. Antonacci, arr. M. Vabec).


Slijedila je pjesma legendarnog Dine Dvornika Ella E, uz pratnju klavira i Sanjina Jurčića na udaraljkama. Izvrstan dinamski plan i aranžman, kratko, efektno i ubojito!

Moćna gomilica

Solistica Marlena Brdar vrlo suvereno izvela je svoju solodionicu u pjesmi Je veux (Zaz). Ova "moćna gomilica" opravdala je sve glamurozne nastupe: cjelovečernji koncerti, prateći zbor Tonyju Cetinskom - pulska Arena, ljubljanski Tivoli, zagrebački Lisinski sa Zagrebačkom filharmonijom itd., i nagrade: Pobjeda u showu Do posljednjeg zbora 2012., tri godine zaredom na državnom natjecanju u Varaždinu osvajaju zlatne plakete, vlasnici su pet međunarodnih srebra i osam međunarodnih zlata itd.


Svoj jučerašnji nastup na Osječkom ljetu kulture završili su dvjema pjesmama: K. Hampton Praise his holy name i Praise you (Shackles) i ovaj put uz vrhunsku pratnju klaviristice Judite Plazonić.


Solistice u posljednjoj pjesmi programa bile su Dorina Badurina i Leana Paladin. Jedna bolja od druge izvele su pjesmu na pravi džezerski način, energično i moćno, u duhu vokalne džez-improvizacije. I ova pjesma, kratka i efektna, pokazala je, ne prvi put, da je manje - više i da je dobar odabir programa bar 50 % uspjeha i velika vrlina dobrog dirigenta. Doris Kovačić - svaka čast!!!


Posljednji set pjesama pjevači Lipe započeli su predivnom pjesmom Hallelujah, L. Cohena (arr. R. Emerson). Naizgled vrlo smirena dirigentica Valerija Fischbach puna je ritma, životnosti i temperamenta koje malim, ali vrlo dobro prepoznatim migovima prenosi na svoje pjevače.

Hvala izvođačima na ovom prekrasnom daru.

Stanka DŽAMBIĆ
PROGRAM ZA PONEDJELJAK NA OLJK-u
Glavom kroz zid - naslov je knjige i kantautorskog koncerta Zorana Prodina, koji će se u ponedjeljak, 8. srpnja, održati u dvorištu GISKO-a u 19.30 sati. Uz autora, knjigu priča predstavlja Ivana Šojat, a u slučaju lošeg vremena, zamjenski je prostor Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Knjigu je sa slovenskog prevela Jagna Pogačnik, a objavila Fraktura. Slijedi 3. repriza sceno_kino-romana Doljnjodravska 11, s počekom u 21.30 sati, ispred bivšeg Ribarskog doma. Treći program tu večer drama je U agoniji. Mjesto održavanja je Barutana, a početak u 21.30 sati. Predstavu je prema djelu Miroslava Krleže režirala Ana Đorđević, a igraju: Marija Vicković, Radovan Vujović, Branko Cvejić. Producent predstave je BEOART Produkcija, a ulazak je besplatan, kao i na druga dva događanja toga dana. N.Vek.
Glazbenica snažne karizme
Nismo mi bez cilja, vrlo originalnog aranžmana (arr. Dominik Škrabal), svojim zahtjevima i mogućnostima dopustila je ovom prvoklasnom zboru da se pokaže u svoj svojoj raskoši i ljepoti. Pred sam kraj koncerta HPD Lipa je izvela Freedom! ‘90 (hit Georgea Michaela iz 1990.). Solistica Dora Vestić, vrhunska interpretatorica predivnog, moćnog glasa, velikog raspona... Ova mlada glazbenica ima snažnu karizmu i obilježja velike zvijezde. Prateći vokali, ne manje dojmljivi, bile su Ozana Tomić, Jelena Mandarić i Sanja Gorjanac. Na klaviru se u ovoj točki posebno iskazao svestrani muzikant, odličan džezer Igor Rončević. Ova topla ljetna večer ispunila je sva očekivanja publike, cijeli prostor Arheološkog muzeja i zasigurno srca brojnih okupljenih Osječana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike