Kultura
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U RUJNU TRI VEČERI U ILOKU

Glazba i film povezat će 4 grada
Objavljeno 7. srpnja, 2019.

Nitko nije skrivao zadovoljstvo novim europskim projektom koji je s velikim uspjehom pokrenut konferencijom za novinare u Iloku. Ni ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, ni njegov partner u projektu Milan Radulović uime Muzičke omladine Novoga Sada, dvaju nositelja ovoga nesvakidašnjeg projekta intrigantnoga imena Fil(m)harmonija - Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina, koji će od rujna ove do srpnja iduće godine povezati četiri grada - Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Projekt je financiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.


Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Veliki je to izazov, ali i odgovornost koja stoji pred realizatorima ovoga projekta. A najkraće rečeno, ovaj zanimljivi, ali i vrlo zahtjevni projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: naš broj jedan orkestar - Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivog Charlieja Chaplina te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih Chaplinovih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnom ambijentu otvorenih gradskih pozornica.


Već ovog rujna prva je destinacija Novi Sad, a odmah potom - 9., 10. i 11. rujna - i Ilok. U 2020. slijede Subotica (u svibnju) te naposljetku Vukovar (u srpnju). Gledajući na atraktivnost projekta - u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalne zajednice, ali ima istaknuti i turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će i tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novom Sadu i Subotici.
O privlačnosti i atraktivnosti Fil(m)harmonije, uz brojne i zainteresirane medije, najbolje, pak, govori jedna mlada obitelj s djecom koja je potegnula čak iz Osijeka, misleći da će već toga prijepodneva doživjeti susret s Chaplinom i Zagrebačkom filharmonijom. Zasad su, uz gostoprimstvo, mogli doživjeti jedino sjajnoga mladog maestra Krešimira Batinića koji će voditi sve izvedbe, a koji im je, kao i svima nazočnima, pokušao, zasad doduše samo riječima, prenijeti nezaboravno iskustvo izvedbi i čarolije kad glazba susretne film. Nema sumnje kako će već počekom rujna brojna publika potegnuti ne samo iz regije, nego i daleko šire kako bi doživjela jednu i jedinstvenu - Fil(m)harmoniju. N.Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre

2

ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu

3

HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini