Mozaik
3. DUNAVART FESTIVAL U ILOKU

Spoj vrhunske glazbe, vina i hrane u dva vikenda
Objavljeno 8. srpnja, 2019.
Iločki Traminac Principovac 2011. ukupni je šampion ocjenjivanja vina

Dunav inspirira od izvora do ušća, pa je tako inspirirao pokretače DunavArt festivala koji ‘‘teče i spaja‘‘ te povezuje Vukovar, Kopački rit, Erdut i Ilok u jedinstveni umjetnički doživljaj koji u hrvatsko Podunavlje donosi vrhunsku glazbu te istodobno promiče vrijednosti kulturne baštine, vinskog i gourmet bogatstva, a i približava podunavske zemlje Hrvatskoj.

DunavArt festival 2019. kroz dva vikenda, od 28. lipnja do 7. srpnja, povezivao je Vukovar, Erdut, Kopački rit i Ilok, a posjetitelji su mogli uživati u čaroliji ovoga kraja i bogatom programu.

Izložba
- Počeli smo u Vukovaru gdje uvijek imamo otvorenje jedne lijepe izložbe, i ove godine svirala je grupa Vatra. Bili smo u Kopačkom ritu, prvi put probali neobičnu priču s klasikom, nastavili u Erdutskim vinogradima gdje je bilo također mnogo događanja uz koncert Frajli. Bilo je mnogo ljudi, svi dobro zabavljeni, opušteni. Na kraju ovogodišnjeg DunavArt festivala došli smo u Ilok gdje smo u jednom lijepom ozračju atrija dvorca Odescalchi imali ‘‘Srijemski stol‘‘, izložbu skulptura studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koncerte Silente, Brune Krajcara i Square Waltz, prikazan je i kratkometražni film ‘‘Duša Drave‘‘ u Kuriji Brnjaković, a tu je bila i Vinska priču. Zaokružili smo jednu lijepu priču s događanjima u Iloku i nadamo se da će DunavArt festival postati jedna lijepa tradicionalna priča - rekao je Aleksandar Kostadinov, utemeljitelj DunavArt festivala.

Međunarodna komisija pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine, ocijenila je pristigla vina iz Slovačke, Srbije i Hrvatske, a među prijavljenim vinima najbolje ocjene dobila su vina kako slijedi:

Traminac Principovac, izborna berba prosušenih bobica, 2011. – Iločki podrumi, Ilok, Hrvatska – Ukupni šampion ocjenjivanja i pobjednik u grupi poluslatkih, slatkih i predikatnih vina, Traminac Radosh, 2015. – Vina Papak, Ilok, Hrvatska Pobjednik u grupi bijelih mirnih suhih i polusuhih vina, Cabernet Franc, 2016. – TRS, Ilok, Hrvatska Pobjednik u grupi crnih suhih i polusuhih vina.

Velika zlatna priznanja dobili su: Traminac Principovac, izborna berba prosušenih bobica, 2011. – Iločki podrumi, ukupni šampion ocjenjivanja Traminac Radosh, 2015. – Vina Papak Traminac, ledena berba, 2016., Vina Papak. Na ocjenjivanju su ukupno osvojene tri velike zlatne diplome, 27 zlatnih, 34 srebrne, 4 brončane te 2 priznanja.

Aukcija tenisica
- Proizvedemo godišnje oko pet milijuna litara, to je nekih četiri milijuna litara bijelog vina, najviše graševine te oko pola milijuna traminca. Tajna uspjeha je u položaju Iloka, Principovcu, strujanju zraka, količini sunca. Mogu reći da je konkurenicja bila teška, no mi se iz godine u godinu po kvaliteti dižemo, tako da smo uvijek osvajali nagrade za naša vina - rekao je Marko Marko iz Iločkih podruma.

Prema riječima Marine Budimir, iločke gradonačelnice, cilj je bio prezentirati hrvatsko Podunavlje, hrvatska vina, hranu koja je specifična i potaknuti ljude da dođu i vide sva bogatstva i ljepote ovoga kraja.

Na završnoj destinaciji u Iloku, svojom nazočnošću događaj je uveličala Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, koja je istaknula kako ova manifestacija koja bilježi sada već treću godinu, daje sve veću vidljivost i ljepotu onu koja je ovom kraju potrebno isticati."Šlag na tortu‘‘ bila je aukcija oslikanih tenisica Startas, a prihod od prodaje išao je u korist Dječjeg vrtića ‘‘Crvenkapica‘‘ u Iloku.

Mario Kokaj
Najčitanije iz rubrike