Zdravlje
GOTOVA HRANA ZA BEBE NA KOJOJ PIŠE “BEZ ŠEĆERA” ČESTO SADRŽI ŠEĆER

Britanski znanstvenici smatraju da bi trebalo smanjiti količinu šećera u hrani za bebe
Objavljeno 8. srpnja, 2019.

Britanski znanstvenici smatraju da bi trebalo reducirati količinu šećera u hrani za bebe, a roditelji bi sasvim maloj djeci trebali ponuditi prehranu s više povrća ne bi li se kod njih spriječio razvoj želje za slatkišima.

Istraživanje je pokazalo da gotova hrana za bebe na kojoj piše "bez šećera" često sadrži šećer, med ili voćni sok, piše BBC.

Znanstvenici s britanskoga Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece smatraju da bi roditelji djeci trebali ponuditi i namirnice gorkog okusa jer bi na taj način pridonijeli zaštiti njihovih zuba, a zaštitili bi ih i od moguće pretilosti. Smanjenje pretilosti među djecom prioritet je u svim dijelovima Velike Britanije. Engleska i Škotska obvezale su se da će do 2030. taj broj prepoloviti.

Pravilno označavanje
Pravilno označavanje namirnica koje sadrže velike količine šećera i masti važan su dio tog procesa, osobito nakon uvođenja poreza na zaslađene napitke u Engleskoj 2018. godine.

U izvješću stoji da bi vlada trebala uvesti obvezna ograničenja kada je posrijedi količina šećera u namirnicama. To se odnosi i na šećer sadržan u voću te u hrani za djecu.

Nadalje, u izvješću se preporučuje da se sasvim maloj djeci ne trebaju nuditi slatki napitci. Umjesto toga, ona bi trebala konzumirati šećere u prirodnom obliku, primjerice u svježem voću, mlijeku ili preko nezaslađenih mliječnih proizvoda.

Prof. Mary Fewtrell, voditeljica istraživanja o prehrani djece s Kraljevskoga koledža za pedijatriju i zdravlje djece, ukazuje na to da proizvodi namijenjeni sasvim maloj djeci nerijetko sadrže visok postotak voća ili slatkog povrća.

Upozorava i na to da "pasirana ili tekuća hrana za sasvim malu djecu u vrećicama također sadrži visok postotak šećera" te dodaje da dijete "koje hranu konzumira izravno iz vrećice, poslije teže nauči jesti žlicom."

Brokula i špinat
"Premda na ambalaži hrane za bebe može biti oznaka o tomu da ne sadrži šećere, moram upozoriti da i šećer iz voća utječe na razvoj zuba i na metabolizam", kazala je prof Fewtrell.

Ona podsjeća da djeca više vole slatke okuse, no da ih roditelji ne bi trebali poticati na to da često konzumiraju slatku hranu i slatkiše.

"Bebe nisu nesklone isprobavanju različitih okusa ako im se oni ponude. Važno je upoznati ih s raznim okusima, među kojima su i brokula i špinat, koje bi djeca trebala jesti od malih nogu", smatra prof. Fewtrell, dodajući da bi se roditelji trebali inforwmirati o tomu na koji način prevelika količina šećera utječe na razvoj dječjeg organizma.

"Višak šećera u namirnicama jedan je od vodećih uzroka propadanja zuba. Čak 23 posto britanskih petogodišnjaka ima probleme sa zubima, a previše šećera može pridonijeti tomu da djeca postanu pretila", kaže prof. Fewtrell.

Prema preporuci Britanskoga savjetodavnog odbora za prehranu, šećer ne bi smio činiti više od pet posto dnevnog unosa energije za djecu od dvije ili više godine, a još manje za djecu mlađu od dvije godine.

No rezultati ankete o prehrani upućuju na to da prosječan dnevni unos šećera kod djece između šest mjeseci i tri godine iznosi čak 11,3 posto, što je dvostruko više od preporučene količine.

Podatci britanskoga Zavoda za javno zdravstvo pokazali su da proizvodi od sušenog voća sadrže najveću količinu šećera, no često se prodaju kao zdravi obroci.
Hina
Višak šećera u namirnicama jedan je od vodećih uzroka propadanja zuba
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana