Osijek
TRADICIJA NA TRGU SVETOG TROJSTVA

Sajam antikviteta u Tvrđi: Od bidermajera do japanskih šurikena
Objavljeno 6. srpnja, 2019.

Prva subota u mjesecu mnogim je Osječanima, i mladima i starima, već godinama rezervirana za posjet Sajmu antikviteta na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Iznimka nije bila ni protekla, prva srpanjska subota. A zašto i bi kada ovaj sajam pruža jedno od najboljih druženja u gradu. Ni visoka temperatura, ni doba godine kada su mnogi, kako posjetitelji, tako i izlagači, orijentirani na Jadran, ili neku drugu ljetnu destinaciju, nisu utjecali na posjet. Štoviše, Osječanima i drugim posjetiteljima iz okolice u razgledavanju starina i kojekakvih "đinđa" koje Sajam također nudi, pridružile su se i grupe stranih turista, tako da je i prvi ovogodišnji ljetni sajam bio izuzetno dobro posjećen.



Svi oni imali su što za vidjeti, kao, uostalom i svaki put. U moru ponude svatko je mogao pronaći nešto za sebe. Za ilustraciju, našli su se na štandovima trgovaca kipići Bude, kubure, bakreni mužari, tradicionalni slavonski stolnjaci, stripovi, knjige, ikone, razni noževi, tradicionalno japansko oružje šuriken, samurajski mačevi, sablje, šivaće mašine, baloni, gramofonske ploče koje su nakon godina zaborava sve aktualnije, audiokasete, umjetničke slike, stare i recentne, bidermajer namještaj, stare pivske boce i ambalaža drugih proizvoda koji bude nostalgiju... Mogli bismo tako nabrajati "do sutra", jer osječki je Sajam antikviteta zaista nepresušno vrelo kako umjetnosti, tako i radosnog druženja. Ali i gastroponude, u što se ubrajaju i najpopularnije langošice, čiji se miris čitavim trgom miješao s mirisom lavande koja se nudila svježa, ali i u obliku ulja i raznih drugih mirisnih preparata. Čak i ako ne namjeravate ništa kupiti, šetnja, uvijek dobrodošlo cjenkanje, ili čašica razgovora sa znancem ili prijateljem kojega ćete tamo sigurno sresti, dovoljan su povod za posjet ovoj uistinu jedinstvenoj manifestaciji.

Ivan Alilović

ELEGANTNA POSUDA ZA LED
Na srpanjskom Sajmu antikviteta u mnoštu drvenih i priručnih, podnih, štandova opskrbljenih raznovrsnim biranim komadima porculana, stakla, knjiga, razglednica, tekstilnih rukotvorina, namještaja i mnogobrojnih uporabnih i ukrasnih premeta bilo je teško odlučiti koji predmet staviti u rubriku AntikFANatik. No pozornost mi je privukao predmet koji je nehajno stajao na podu među brojnim neuglednim predmetima. Riječ je o posudi za led proizvedenoj u Francuskoj u drugoj polovici 20. stoljeća. Posuda je izvedena od debelog lijevanog stakla kako bi izdržala udarce i hladnoću ledenih kocki i njihovo premetanje prilikom uranjanja butelja finih bijelih vina ili boca šampanjca. Unutrašnja kružna forma s vanjske je strane oktogonalno fasetirana, a decentno oblikovane drške s donje su strane anatomski prilagođene kažiprstima. Očišćena od kamenca koji se stvorio dugotrajnom uporabom, ova je elegantna posuda za led ponovo spremna pružiti osvježenje u vrućim ljetnim danima koji su pred nama. U zdravlje! Živjeli!
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana