Sport
U OVO VRIJEME PROŠLE GODINE

I opet: Rakitiiiić! Iz boce je izišao duh iz one lijepe 1998. godine
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
U Glasu smo napisali: U 22.52 Osijek je počeo gorjeti. Gorjela je cijela Hrvatska. Na ulicama, trgovima, korzu, rivama...

Pobjeda nad Danskom našim nogometašima donijela je u četvrtfinalu sudar s Rusijom. Zemlju domaćina počela je tresti nogometna euforija, a za mjesto odigravanja sraza s Vatrenima određen je Soči. Omiljeno Putinovo ljetovalište na Crnom moru koje je četiri godine ranije bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Uoči četvrtfinalne utakmice “dozivali” smo duha iz boce koji je u njoj ostao još od 1998. godine. Prisjetili smo se u Glasu Slavonije četvrfinalne utakmice s Njemačkom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. I tada, kao i 20 godina poslije, četvrtfinale smo igrali u subotu. Gledam slike od prije 20 godina. Tada još dječaci koji su se u hrvatskim dresovima vozili na prozoru automobila, ili na kuki od tramvaja, a danas su odrasli ljudi sa svojom djecom kojoj prepričavaju kakva je to ludnica bila kada je Hrvatska ušla u polufinale Svjetskog prvenstva. Mnogi su od njih tada rekli - više nikada u životu. Povijest se ponovila toga 7. srpnja. Duh iz boce izišao je nakon 20 godina. Nije ponovno bilo lako. U 31. minuti Subašićevu mrežu zatresao je Čerišev. Bio je to jedan od najljepših pogodaka na Svjetskom prvenstvu. Ipak, do poluvremena Kramarić je nakon ubačaja Mandžukića uspio izjednačiti. I opet do kraja drama. I u produžetku u kojem je Vida u 101. minuti, nakon Modrićevog ubačaja iz kuta, zatresao mrežu Akinfejeva. Već smo smišljali naslov o Slavonskoj loli koja nas je odvela u polufinale. No tako nisu mislili Rusi. Odnosno jedan Brazilac. Naturalizirani ruski reprezentativac Fernandes nakon ubačaja Džagoeva (prije toga Pivarić je igrao rukom nap.a), odveo nas je u još jedan “ruski” rulet jedanaesteraca.

Na scenu su stupila dvojica junaka iz osmine finala. Naš Danijel Subašić i ruski vratar Igor Akinfejev. Svaki je obranio po jedan, ali je Fernandes nekoliko trenutaka nakon pogotka od junaka postao tragičar, promašivši kompletan okvir vrata. I opet deja vu. Samo na drugoj strani terena. Posljednji u petoj seriji loptu na bijelu točku namješta Ivan Rakitić. I opet Ćosićev urlik: Rakitiiiić! U Glasu smo napisali: U 22.52 Osijek je počeo gorjeti. Gorjela je cijela Hrvatska. Na ulicama, trgovima, korzu, rivama... Keler je iz Sočija zaključio kako sada u Rusiji ostajem(o) do kraja. Otkrio je kako za sve ovo što proživljava spreman žrtvovati čak i početak europske kampanje NK Osijek. Na naslovnici Glasa poručili smo: Sada idite do kraja. Slijedio je mitski obračun s Englezima 11. srpnja.

Hrvatska je drugi put u polufinalu Svjetskog prvenstva. Svi smo se tada pitali: Je li moguće da Vatreni iz 1998. zauvijek odu u povijest, a mi dobijemo nove nezaboravne trenutke. Za prepričavanje novim generacijama.

Krešimir Lacković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAVRŠEN TRI KORNERA PENAL

Osječko Crni radler najbolji u seniorskoj konkurenciji

2

PRIJATELJSKI SUSRET SUSJEDNIH HRVATSKIH DRUGOLIGAŠA

Stranput lijepim pogodcima presudio Bjelobrđanima

3

KVALIFIKACIJE ZA PLASMAN U DRUGU HRVATSKU NOGOMETNU LIGU

Marsonia u Sinju u nemogućoj misiji, treba nadoknaditi zaostatak od 2:0