Novosti
PREKOGRANIČNI ŠOPING U PRVIH ŠEST MJESECI

Slavonci svaki dan u Bosni ostave oko pola milijuna kuna
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Za potrošenih 86,5 milijuna kuna Slavoncima 12,5 milijuna povrata PDV-a

Bosanska Posavina i dalje je prava šoping-meka za brojne Slavonce koji svakodnevno, posebice vikendom, odlaze preko granice i kupuju u Orašju, Brčkom, Brodu, Gradišci...Gužve i kolone

Gužve na graničnim prijelazima uobičajen su prizor, posebice kolona vozila za povrat PDV-a koja čekaju da carinici uz priloženi račun pregledaju kupljenu robu i ovjere obrazac na temelju kojega će dobiti povrat novca. Pred najvećim supermarketom Maxi u sklopu šoping-centra City Center IN na ulazu u Orašje brojni su automobili županjskih, vinkovačkih, vukovarskih, osječkih... registracijskih oznaka, a na prepunim policama i brojni proizvodi hrvatskih robnih marki i brendova. Većina i po osjetno nižim cijenama. Dodatna pogodnost prekograničnog šopinga je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u susjednoj državi obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. To pravo imaju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka (približno 400 kuna) koju iznose izvan carinskog područja te države. Pravo na povrat PDV-a ne odnosi se na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.


Prema informacijama koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani su pri napuštanja carinskog prostora BiH podnijeli 192.495 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 8.780.893,12 konvertibilnih maraka. Prema izračunu na temelju srednjeg tečaja HNB-a, prema kojem jedna konvertibilna marka iznosi 3,778 kuna, riječ je o iznosu od približno 33,2 milijuna kuna. I to na ispostavljene račune za kupljenu robu u vrijednosti od 60.433.205,62 KM (228,4 milijuna kuna). Potrošnja je u prvom polugodištu ove godine dosegnula otprilike polovinu potrošnje ostvarene u 2018. i, sudeći prema pokazateljima, i u 2019. će se kretati na toj razini. Naime, strani državljani su lani, pri napuštanju carinskog prostora BiH, na graničnim prijelazima podnijeli 405.781 zahtjev za povrat PDV-a, u ukupnom iznosu većem od 17,6 milijuna KM, ili približno 67 milijuna kuna. Povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 milijuna KM (više od 460 milijuna kuna).


Slavonci odlaze po ‘špeceraj‘, odjeću, obuću, PVC stolariju, namještaj, zidne pločice, sanitariju, opremu za bebe... U bosanskim ljekarnama kupuju tablete protiv bolova, antidepresive i druge lijekove koji se u Hrvatskoj mogu kupiti isključivo na recept, vitamine, kreme, toplomjere sa živom i druga pomagala. Stanovnice Cvelferije nerijetko i mostom preko Save potegnu u Brčko zbog frizure i novih pramenova, a brojni vozači zbog mehaničarskih usluga. I klima-uređaje u vozilima pune u susjednoj državi za 50-ak konvertibilnih maraka (200 kuna), a uz odrađen veliki ili mali servis cijena je upola niža.
Dobit trgovaca


Na graničnim prijelazima prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, kojima Slavonci svakodnevno odlaze u prekogranični šoping, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine podneseno je 70.897 zahtjeva za povrat PDV-a. U prosjeku 392 zahtjeva dnevno. I to za robu kupljenu u vrijednosti od 22,89 milijuna KM, ili približno 86,5 milijuna kuna. Zatraženi povrat PDV-a iznosi oko 3,3 milijuna KM, odnosno približno 12,5 milijuna kuna. Granični prijelaz Brčko u prvih šest mjeseci ove godine zaprimio je 16.548 zahtjeva za povrat PDV-a, Gradiška 12.348, Šamac 10.428, a Brod 6115. Najveći broj zahtjeva, 25.458, strani državljani podnijeli su na graničnom prijelazu Orašje. Riječ je o jednom od najfrekventnijih prijelaza u BiH preko kojega godišnje prođe više od 3,5 milijuna osoba. O potrošnji i činjenici da kupci u trgovinama u oraškoj Posavini ostavljaju milijune govore podaci koji su objavljeni sredinom lipnja o najuspješnijim poduzećima u Županiji posavskoj. Tako je MAXI d.o.o. Orašje u prošloj godini ostvario prihode u visini od 57.323.164 konvertibilnih maraka (216,7 milijuna kuna) i dobit od 1.688.454 KM (približno 6,4 milijuna kuna).


Marija Lešić Omerović
KUPUJU SE CIGARETE, SOKOVI, GORIVO...
"Već godinama kupujem u Orašju, obiđem i Maxi, Bingo i Yimor i kupim gdje je najjeftinije. Imam svog prodavača koji me opskrbljuje kvalitetnim duhanom, pola kilograma platim 60 kuna i zadovoljna sam. Preko granice obavezno kupujemo i pivo, gajba je samo 20 maraka, puno je jeftinije nego kod nas, kao i sokovi. Natočimo i gorivo", kaže nam Kata Kopić iz Županje.

Inače, od 2. srpnja u BiH su ponovno poskupjeli duhanski proizvodi. Cigarete Philip Morris skuplje su od 10 do 20 pfeninga po kutiji i sada su od 4,70 KM do 6,50 KM. Cigarete Tvornice duhana Rovinj i Fabrike duhana Sarajevo poskupjet će 15. srpnja. Županjci u ovim ljetnim mjesecima osvježenje i zabavu pronalaze na bazenima u Orašju, a sve je primamljivije i “tuzansko more” - kompleks Panonskih jezera u strogom centru Tuzle.
rekorder
GP ORAŠJE GODIŠNJE PROĐE 3,5 MILIJUNA OSOBA
Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad zaposlenosti 1,4 posto

POSTATI DIO BUDUĆNOSTI

Uz 5G mrežu do bržeg razvoja grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana