Svijet
BERLINSKI PROCES

Plenković: Realan i trezven pristup proširenju EU-a
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Hrvatski premijer najavio je u Poznanju da će posjetiti sve zemlje u jugoistočnom susjedstvu

Hrvatska će tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a nastojati pomiriti osjećaj frustriranosti u zemljama jugoistoka Europe zbog sporosti integracijskog procesa s jedne, i veliku rezerviranost prema proširenju u nekim članicama EU-a s druge strane, te realno sagledati kakav se kalendar budućih događaja može očekivati u sljedećem desetljeću, izjavio je u petak u Poznanju hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Zemlje jugoistoka Europe imaju velike ambicije, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa. Istodobno u nekim zemljama EU-a, među kojima nije Hrvatska, imaju dosta velike rezerve i žele puno postupniji proces", rekao je Plenković nakon završetka sastanka na vrhu Berlinskog procesa, inicijative koja je osmišljena da se zbog zamora od proširenja ne ugase posve napori na približavanju EU-u zemalja jugoistočne Europe. "Imamo političku i predvodničku ulogu da pokušamo pomiriti ta dva osjećaja i na jedan realan i trezven način vidjeti što možemo očekivati za naše susjede u sljedećem desetljeću", dodao je Plenković. Ističe da će stoga Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a u svibnju sljedeće godine organizirati summit zemalja EU-a i jugoistoka Europe, koji će biti "prigoda da realno sagledamo što se može učiniti u pitanju dinamike svake od tih zemalja u smislu približavanja Uniji u sljedećih deset godina, u kontekstu novih institucija EU-a, novog proračunskog okvira i promijenjene atmosfere i raspoloženja prema proširenju u velikim članicama Unije". Plenković je najavio da će se Hrvatska vrlo pažljivo i detaljno pripremiti za taj summit, da će on posjetiti sve zemlje u jugoistočnom susjedstvu i razgovarati s ključnim partnerima EU-a. Ocjenjuje kako je Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, hvalevrijedan potez kako bi se popunila praznina nastala u procesu približavanja zemalja jugoistočne Europe, a koja se nije smjela dogoditi.

Potreba za reformama unutar EU-a kojima bi se poboljšala učinkovitost u donošenju odluka i proširenje na jugoistočnu Europu nisu u koliziji i mogu ići paralelno, izjavila je u Poznanju njemačka kancelarka Angela Merkel. "Dijelim mišljenje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se moraju poboljšati radni mehanizmi u EU-u, ali to ne znači da treba zaustaviti pristupne procese", rekla je Merkel. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošle je godine na summitu EU-zapadni Balkan u Sofiji ugasio nade tih zemalja u brže pristupanje, kazavši da se EU ne može širiti dok se iznutra ne reformira. Isto je ponovio prije nekoliko dana u Bruxellesu.

Hina
SRBIJA OČEKUJE PLENKOVIĆEV POSJET
Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u Poznanju kako očekuje skori posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića svim zemljama jugoistočne Europe te da se nada da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a vratiti fokus EU-a na proširenje. “Koliko sam ja informirana, Plenković će obići cijelu regiju i vjerujem da ćemo imati dobre razgovore”, izjavila je Brnabić. “Naša regija u ovom trenutku je slaba i ranjiva, nije atraktivna za Europu da ponovno oživi proširenje, nije atraktivna za investitore, što znači da nema radnih mjesta i većih plaća i sve skupa to ne vodi ničemu”, rekla je Brnabić.
Najčitanije iz rubrike