Svijet
NEGODOVANJE ZBOG MOSTARA

Ne žele dolazak obitelji islamista
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Više hrvatskih dužnosnika i institucija usprotivilo se u petak mogućnosti da se u Mostaru smjeste članovi obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koji se vraćaju iz Sirije i Iraka ističući kako bi se na taj način narušila sigurnosna situacija u tom gradu i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Nakon što je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) najavila da bi se obitelji radikalnih islamista mogle smještati u Centar za izbjeglice sjeverno iz Mostara, vrlo oštro joj je odgovorio kolega iz Vijeća ministara na čelu resora pravosuđa Josip Grubeša. "Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Mostara smjeste obitelji bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka", navodi ministar pravosuđa BiH. Pri tome pojašnjava kako ministrica Borovac "nije nadležna za upućivanje obitelji bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH". On je čak naveo kako oni uopće nisu interes države Bosne i Hercegovine. "Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH. Nećemo dopustiti da se obitelji povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih obitelji u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", istaknuo je Grubeša.

Šesnaest hrvatskih zastupnika u skupštini HNŽ-a potpisalo je otvoreno pismo ministrici Borovac tvrdeći da njezina inicijativa čak nosi i kaznenu odgovornost. "Poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine", navodi se u pismu hrvatskih zastupnika upućenom državnoj ministrici iz najveće bošnjačke stranke. "Odgovorno tvrdimo kako nam ne trebaju ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, ni sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac"‘, navodi se u pismu.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije naveli su kako su samo migranti koji su smješteni sjeverno od Mostara izazvali 152 kaznena i prekršajna djela u posljednjih godinu dana te da ne žele nove sigurnosne prijetnje. H
Najčitanije iz rubrike