Osijek
KAMO HRLE UČENICI S NAJBOLJIM USPJEHOM

Najviše se odlikaša u Osijeku odlučuje za medicinu i kemiju
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Svjesni smo interesa, ali upisne kvote ne možemo povećavati, jer nemamo dovoljno profesora, kaže rektor Vlado Guberac

Da je medicina jedan od najtežih, ali i najpoželjnijih studija, dobro je poznato već duže vrijeme. Kao i činjenica da je svake godine zanimanje za upis na ovaj studijski program višestruko veće od upisne kvote. Nije nas zbog toga iznenadio podatak Agencije za znanost i visoko obrazovanje da upravo Medicinski fakultet na Sveučilištu u Osijeku upisuju učenici s najboljim uspjehom u srednjoj školi. No, priznajemo, nismo očekivali da će na popisu 18 sastavnica osječkog Sveučilišta u protekloj akademskoj godini jedino Medicina biti "odlikaš". Naime, prosječna je ocjena upisanih preddiplomaca na drugim sastavnicama vrlo dobar, a trojki nema!

Top 10
Naime, s ukupnim prosjekom ocjena srednjoškolaca od 4.60, Medicinski fakultet zauzima prvo mjesto na osječkom Sveučilištu. Na drugom je mjestu Odjel za kemiju s prosječnom ocjenom maturanata 4.26.

Slijedi Odjel za biologiju s prosjekom 4.20. Odjel za matematiku uz prosjek 4.17 na četvrtom je mjestu prema uspjehu srednjoškolaca koji ga upisuju. U top 5 prema ovom kriteriju našao se još i Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo uz prosjek 4.07. Čvrste četvorke imaju zatim Filozofski fakultet (4.05) te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (4.03). Zatim su tu nekadašnja Umjetnička akademija - danas Akademija za umjetnost i kulturu (3.98), Građevinski i arhitektonski fakultet (3.93), Prehrambeno-tehnološki fakultet (3.89), Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (3.84), nekadašnji Odjel za kulturologiju (3.82), Ekonomski fakultet (3.82), Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu (3.75), Pravni fakultet (3.74), Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu (3.68).

Na tek pretposljednjem mjestu smjestio se Odjel za fiziku s prosječnom ocjenom 3.61, dok je posljednje mjesto prema uspjehu upisanih srednjoškolaca pripalo nekadašnjem Poljoprivrednom (danas Fakultet agrobiotehničkih znanosti) uz prosjek 3.59. Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, komentirajući nam navedene podatke, kazao je da nije iznenađen ovakvom ljestvicom.

Što kaže rektor
- Nisam iznenađen ovim poretkom. Poznato je da djeca, posebice ona izvrsna, već niz godina biraju Medicinski fakultet kao prvi izbor. Problem jest kada je riječ o Medicini na našem Sveučilištu da su upisne kvote relativno male. A kvote se ne mogu povećavati zbog toga što nema dovoljno kadra koji će to pratiti, naročito u vježbama za neke module na tom studiju. Dok se od strane Ministarstva znanosti ne pokrenu nova razvojna radna mjesta, pa tako i za naše sveučilište, mi upisne kvote ne možemo povećavati, jer nemamo dovoljan broj profesora - kazao nam je rektor Guberac. Iako je lijepo imati odlikaše, čelnik osječkog Sveučilišta slaže se da puke ocjene i učenje samo za ocjene i opći uspjeh nisu i ne trebaju biti jedini kriterij kvalitete nekog učenika i studenta. Zašto bi fizičari trebali biti izvrsni u hrvatskom ili stranim jezicima, ili društvenjaci u matematici i fizici?

- Većina nas u akademskoj zajednici, pa i dekana, sve više ističe taj problem da isključivo prosjek ocjena i državnu maturu ne treba uzimati u obzir.

Nekakva bi kombinacija razredbenih ispita bila itekako dobra za većinu fakulteta. Fakulteti u STEM području trebaju module, odnosno predmete koji pripadaju tom području. Njima ne znači mnogo uspjeh na maturi iz hrvatskog ili engleskog jezika, dok je obrnuto na društvenim i humanističkim fakultetima - zaključuje rektor Guberac da bi se na ovaj način mogao poboljšati sustav državne mature koji, otkako je uveden prije deset godina, nailazi na sve više
kritika.

Jasenka Pejaković
NA MEDICINI DALEKO NAJVIŠE PRIJAVA
Kada je riječ o atraktivnosti studijskih programa, za upis na osječku Medicinu prijavilo se ove godine u ljetnom roku 1132 kandidata (može ih se upisati 70), na Odjelu za kemiju prijavljenih je 117 (kvota 50), na Odjelu za biologiju bilo je 215 prijava (50 mjesta), a na Odjelu za matematiku 250 kandidata (50 primaju). A od svih studija u ponudi na osječkom Sveučilištu, prema omjeru broja prvih izbora i upisnih kvota, najpoželjniji je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, točnije njegov Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, gdje se četvero maturanata natječe za jedno mjesto.
90 POSTO U ROKU
Premda slovi za jedan od najtežih, šestogodišnji Studij medicine na Sveučilištu u Osijeku u roku završi više od 90 posto njegovih studenata. Budući liječnici, studenti osječkog Medicinskog fakulteta, studij završavaju s prosječnom ocjenom većom od 4.2.
Akademska zajednica sve češće ističe da ocjene i rezultati mature ne trebaju biti jedini kriteriji za upis
4.60
PROSJEČNI USPJEH BUDUĆIH MEDICINARA
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana