Osijek
JOSIP IVIĆ, MED. TEHNIČAR

Provjeren “lijek” za dječji strah su - napolitanke
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Ovaj mi je posao melem za dušu, kaže omiljeni djelatnik Dječje kirurške ambulante KBC-a Osijek

Lijepa riječ i srdačna osoba razveselit će svakoga, posebice dijete koje se nalazi pred vratima ordinacije. Dobro to zna medicinski tehničar Josip Ivić koji već dvije godine dočekuje pacijente u dobi do 18 godina u Dječjoj kirurškoj ambulanti. Ne samo da je, radeći od 1993. godine u operacijskoj kirurškoj sali, zavolio sve pacijente, već su mu oni koji mu dolaze na vrata ambulante posebno dragi. Stoga nije nimalo čudno vidjeti Ivića kako otvara vrata i u hodniku časti male pacijente napolitankama ili bombonima.

- Ovaj mi je posao melem za dušu. Ne mogu vam opisati koliko sam zavolio djecu, jer djeca su prekrasna, iskrena i divan je osjećaj kad im mogu uliti povjerenje i utješiti ih pred preglede, odnosno kontrole koje ih očekuju u ambulanti - ispričao nam je Ivić, dodajući da ga djeca nerijetko pamte i obraćaju mu se kad ga sretnu na ulici. Priznaje da se koji put i ne sjeća da su baš taj dječak, mladić, djevojčica ili djevojka bili kod njega na pregledu ili kontroli, no bez iznimke mu je drago što im ostane u lijepom sjećaju. Jesu li tome uzrok, u šali kaže, samo bomboni i napolitanke, ne zna, no uvijek vodi računa o tome da ih u ambulanti ima te da može počastiti pacijente. Nikada ne gubi živce na svom poslu, ističe, i gotovo svaki put uspijeva smiriti svako uznemireno dijete, što mu je i najveća nagrada.

- Rijetko kad plaču, jer kod nas nema injekcija, iako katkad nakon operacije ili loma pregled kod nas ne mora biti baš ugodan, odnosno bez boli. Djeca često budu uplašena, pa ih smirujem, razgovaram s njima, što je posebno važno kod, primjerice, previjanja opeklina. Nedavno mi je tako došlo dijete s opeklinama na velikim površinama i zapričavao sam ga. U jednom trenutku upitao sam ga u koji vrtić ide. Kao iz topa mi je odgovorio: "Ma daj, zapamti više u koji idem vrtić, zašto me uvijek to pitaš?", prisjeća se s osmijehom Ivić. Kaže kako se u ambulanti, osim previjanja, obavlja i skidanje šavova nakon operacije, raznih kopči, uklanja se gips, Schanzov ovratnik i sl. Svjestan koliko sve to uznemiruje pacijente, ne odustaje od svoga osmijeha kojim, osim djece, razoružava i roditelje. Oni pak mogu biti mirni jer će ih, nakon što pokucaju na vrata Dječje kirurške ambulante, dočekati medicinski tehničar koji će im dati sve potrebne upute i savjete. A mali će pacijenti proći još bolje, jer će, uz medicinski tretman, dobili i poneku slasticu.

- I da se opet rodim i da mogu birati posao, izabrao bih ovaj. Želio sam raditi baš na kirurgiji, a kad sam prije dvije godine došao ovdje u ambulantu, znao sam da će mi rad ovdje biti predivan. Naravno, nisam tu samo ja, nego je tu cijeli liječnički tim, no ja sam taj kojeg roditelji i njihova djeca prvog ugledaju na vratima. Očekuju lijepu riječ i ja ju uvijek nastojim pružiti - kaže ovaj 48-godišnji dragovoljac Domovinskog rata koji je prošao sva ratišta i ratni je vojni invalid. Otac je dvojice sinova, a na upit je li i sa svojom djecom tako blagoglagoljiv, kroz smijeh kaže da mora biti.

- I sa suprugom moram tako - priznaje kroz smijeh djeci omiljeni medicinski tehničar.

Marija Mihelić
DOBA LOMOVA
Dnevno kroz Dječju kiruršku ambulantu, posebice ljeti, u jednoj smjeni prođe i po 50-ak maloljetnih pacijenata. Sad je poveća gužva, i to iz Iviću već dobro znanih razloga.

- Vrijeme je howerboarda, skateboarda, bicikala, ali i penjanja na stabla. Ne biste vjerovali koliko imamo slučajeva padova s konja. Jako mnogo djece dođe s ozljedama zbog toga. Ovo je prilika da im poručim da budu pažljivija i da baš ne bi trebala završiti kod mene - kaže Ivić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

90 GODINA ROTARIJANSTVA U GRADU OSIJEKU

Priča o Rotary klubu priča je o moćnoj povijesti grada

2

LIJEČNICI NA PRIVREMENOM RADU

Uzmu neplaćeno u RH, pa vani zarade 10.000 €

3

DONESENI NOVI PRAVILNICI O VOZILIMA I PUTOVANJIMA

Tko može na put službenim autom s vozačem, a tko sam? Tko i gdje parkira u Kuhačevoj?