Osijek
PROJEKT ‘’VRIJEME JE ZA ŠKOLSKI OBROK 2’’

Više od 244 tisuće obroka za osnovce
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
U šestomjesečni projekt “Vrijeme je za školski obrok 2”, koji je u okviru Poziva ‘’Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. - 2019.)’’ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku proveo OBŽ, bilo je uključeno 1436 učenika iz 33 osnovne škole kojima je osnivač OBŽ te je podijeljeno više od 244 tisuće obroka, rečeno je jučer na završnoj konferenciji projekta.

- Ukupna je vrijednost projekta 1.448.367 kuna, a podijeljeno je otprilike 97 posto ugovorenih nepovratnih sredstava od čega je 85 posto financirano iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a ostatak iz državnog proračuna. Riječ je o kombinaciji kuhanih obroka i klasične školske užine, ovisno o pripremljenosti kuhinja u pojedinim školama - kazala je voditeljica projekta Gabrijela Vukelić te je dodala kako je u najavi još jedan ovakav Poziv usmjeren prema djeci u riziku od siromaštva te da će OBŽ i za iduću školsku godinu nastojati osigurati ovakav oblik školske prehrane.

Inače, projekt ‘’Vrijeme je za školski obrok 2’’ nastavak je EU projekata ‘’Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’’ i ‘’Vrijeme je za školski obrok’’ koje je OBŽ uspješno provodio u prethodne dvije školske godine.

Zamjenik župana Goran Ivanović napomenuo je kako je jedna od dobrobiti ovih projekata ta što velik dio nepovratnih sredstava osigurava EU.

- Mislim da trebamo nastaviti u ovome smjeru i ravnateljima osnovnih škola poručio bih da ne odustanu od daljnjih projekata, jer novac koji dobivamo od Europe bitno će olakšati naš proračun. Stvarno bih volio da je broj djece obuhvaćene projektom manji, što bi značilo da njihovi roditelji zarađuju 100 i više tisuća kuna godišnje, odnosno da smo gospodarski oporavljeni, no to, nažalost, nije tako. OBŽ također provodi i projekt ‘’Školski obrok za sve’’ u koji je uključeno 70 osnovnih škola i 39 jedinica lokalne samouprave s područja Županije - rekao je dožupan Ivanović. D. Miklić
Velika olakšica obiteljskom budžetu
Jedna od škola uključenih u provedbu projekta ‘’Vrijeme je za školski obrok 2’’ bila je OŠ kralja Tomislava Našice. ‘’Iz naše je škole u projekt uključeno ukupno 78 učenika. Riječ je o velikoj pomoći njihovim roditeljima, jer znamo koliko je teška situacija kod nas u Slavoniji, a ovaj projekt djeci osigurava bar taj jedan kuhani obrok dnevno besplatan. Kako su djeca većinom ljubitelji brze prehrane, ona su, budimo realni, sretnija pizzom nego nekakvim varivom, ali na nama je da ih u školi učimo zdravoj prehrani’’, rekla je ravnateljica škole Vlatka Zahirović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Ovisnost o kanabisu ne smatraju problemom

2

STUDIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA ŽUPANIJE

Ušteda energije i 70 posto

3

PRVA GODINA RADA OSJEČKOG UREDA

Osobe s invaliditetom obratile su se uredu gotovo 1300 puta