Osijek
KAPELA GOSPE SNJEŽNE

Obitelji iz Župe financirale 16 novih vitraja
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Vjernici su poželjeli vratiti sjaj kapelici kakav je imala prije bombardiranja 1944. godine

Uskoro će se završiti postavljanje svih 16 novih vitraja na kapelu Snježne Gospe na Trgu bana Josipa Jelačića u Donjem gradu, potvrdio je donjogradski župnik Ivan Jurić. "Naši su župljani sami financirali ove vitraje svojim vlastitim sredstvima, a riječ je o šesnaest vitraja, u čemu je sudjelovalo osamnaest obitelji. Riječ je o iznosima od 22 do 11 tisuća kuna. Među nekim našim vjernicima pojavila se ideja da u ovu kapelu vratimo vitraje kakvi su bili prije Drugoga svjetskog rata, odnosno prije 14. lipnja 1944., kada je stradala u bombardiranju Donjeg grada od strane savezničke vojske. Stoga smo naručili nove vitraje od akademskog slikara Branimira Dorotića iz Zagreba. Cijela će kapela biti oslikana likovima Blažene Djevice Marije iz poznatih svjetskih i domovinskih svetišta od Lourdesa i Fatime do Aljmaša, Dragotina i Voćina", naglašava župnik Jurić i dodaje kako je pred njima sada još i ličenje unutrašnjosti kapele.

Inače, recimo kako se iz zapisa u matičnoj knjizi umrlih za Osijek iz 1701. može se zaključiti kako je kapelica sagrađena uoči osnutka groblja u Donjem gradu 1699. godine. Premještanjem groblja na novu lokaciju kapelica ostaje na istom mjestu na Trgu bana Jelačića, gdje je danas. Danas kapelica služi kao poznato mjesto molitve brojnih Osječana, što se da primijetiti prema brojnim zahvalama Gospi Snježnoj unutar kapelice koja je otvorena svakim danom. Godine 2014. u kapelici je postavljena replika baroknog kipa Gospe iz 1711. u Osijek donesenog iz austrijskog marijanskog svetišta Mariazell, a koji je u 18. stoljeću najvjerojatnije donio grof Ivan Jakov von Eggendorff, ili netko iz njegove pratnje, u znak zahvalnosti Gospi što mu je sačuvala život.

Nefreteta Z. Eberhard
Kapelica je sadašnji oblik dobila 1898.
Kapelica je nekoliko puta iznova građena, a sadašnji je oblik dobila 1898., kada je stara kapelica srušena i sagrađena današnja u stilu neogotike. Nova kapelica nastaje u razdoblju kada se u cijelom Osijeku gradi veliki broj sakralnih objekata, poput svima dobro poznate osječke konkatedrale, evangeličke crkve u Jägerovoj ulici, kapelice Uznesenja Svetog Križa i pravoslavne kapelice sv. Nikole na donjogradskom groblju, grobnice obitelji Pejačević na groblju u Retfali i kapelice svetog Leopolda na tvrđavskom (novogradskom) groblju. Donjogradska je kapelica teško stradala prilikom savezničkog bombardiranja Osijeka 1944. godine, a obnovljena je u izvornom obliku.
Možda ste propustili...

PODIZANJE SVIJESTI O GAUCHEROVOJ BOLESTI

Rijetka genetska bolest za koju postoji terapija

NOVA RASVJETA U OPĆINI ERNESTINOVO

Ugradili LED-ice pa sad štede 70 posto struje

IZMJENE I DOPUNE GUP-A GRADA OSIJEKA

Zaprimljeno je 20-ak inicijativa građana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Ovisnost o kanabisu ne smatraju problemom

2

STUDIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA ŽUPANIJE

Ušteda energije i 70 posto

3

PRVA GODINA RADA OSJEČKOG UREDA

Osobe s invaliditetom obratile su se uredu gotovo 1300 puta