Ekonomija
VELIKI IZAZOV ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU

Vrijednost europskog tržišta funkcionalne hrane procjenjuje se na 30 milijardi dolara
Objavljeno 6. srpnja, 2019.

Sve je veća svijest potrošača ne samo o opasnostima vezanima uz hranu nego i o činjenici da je hrana lijek i da nastanak bolesti koje su najčešći uzrok smrtnosti modernoga doba možemo prevenirati kvalitetnom prehranom u kojoj upravo funkcionalna hrana zauzima posebno mjesto. Zbog toga će razvoj funkcionalne hrane u budućnosti biti snažan poticaj za nova istraživanja, ali i veliki izazov za prehrambenu industriju. Istaknuo je to potpredsjednik HGK-a za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević otvarajući 12. stručni skup Funkcionalna hrana u Hrvatskoj.

"Nadamo se da će funkcionalna hrana naći svoje mjesto u zakonodavstvu u Hrvatskoj, ali i na razini EU-a. Time bi se spriječile i marketinške manipulacije koje dovode potrošače u zabludu“, poručio je Kovačević. Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać kazao je da danas više nego ikad znamo koliko pravilna prehrana igra ulogu u zdravlju pojedinca. Dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damir Ježek također je naglasio da mu je jako drago što se ovakvim konferencijama podržava interaktivna suradnja između realnog sektora i znanosti. Predsjednik Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Mario Ščetar naglasio je da iz ovakvih susreta između industrije i znanosti uče i jedni i drugi. "Nadam se da ćemo iz razmjene iskustava razviti nove proizvode “, rekao je Ščetar.

Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede govorila je o zakonodavnom okviru za transmasne kiseline. "Hrvatska je jedna od sedam država EU-a koja je pokrenula inicijativu za reguliranje maksimalne količine transmasnih kiselina u hrani“, pojasnila je Batinić Sermek. Andrijana Mušura Gabor iz ZŠEM-a predstavila je rezultate istraživanja o utjecaju načina označavanja proizvoda. Vrijednost europskog tržišta funkcionalne hrane procjenjuje se na 30 milijardi dolara, a najveće tržište SAD-a vrijedno je 160 milijardi. Globalno tržište funkcionalne hrane raste prema stopi od deset posto godišnje, a te trendove prati i Hrvatska.

Z. Rupčić
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike