Mozaik
FILM BRANKA IŠTVANČIĆA PULA FILM FESTIVAL

Kratka Pula: Natjecat će se i dokumentarni film "Pouke o čovječnosti"
Objavljeno 5. srpnja, 2019.

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti", nakon što je imao svoju praizvedbu 29. svibnja 2019., u prepunom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a koja je održana u povodu Dana grada Zagreba i Dana branitelja grada Zagreba, film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriju Kratke Pule.


Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. No kad je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu i nešto se moralo učiniti.

Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti u tijeku ratnih djelovanja, naći snage za izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Film je nastao prema istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića. Pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018., uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. T.K.
ULAZNICE ZA FESTIVAL SU U PRODAJI
Na stranici pulafilmfestival.hr u prodaji su ulaznice za filmove u Areni, a novost je da će se u drugom terminu prikazivati filmovi iz Popularnog programa. Cijena za pojedinačnu večer iznosi 25 kn, dok komplet ulaznica za svih devet festivalskih dana iznosi 165 kn. Svi filmski programi na drugim lokacijama imaju slobodan ulaz. Svečana dodjela nagrada održat će se 20. srpnja nakon koje će se prikazati projekcija koncerta OLIVERovih 70. Prodajna mjesta bit će otvorena ispred Arene za vrijeme festivala prije projekcije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN MILIĆ, DOAJEN TV NOVINARSTVA POSJETIO JE OSIJEK

Prema mentalitetu Slavonci
su najsličniji Urugvajcima!

2

12. ROCK MARINFEST

Sviraju Septica, Karambol, Zoran Čalić, Krešo Bengalka, Erotic Biljan & His Heretics

3

KALENDAR S NAJLJEPŠIM MAMAMA HRVATSKE

Uvrštene i dvije Slavonke