Mozaik
13. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Otvorenje novim filmom Bobe Jelčića ‘’Sam samcat’’
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
U proteklih 13 godina trajanja festivala prikazano više od 1000 vrhunskih filmova

Projekcijom filma Bobe Jelčića "Sam samcat" u Vukovaru je započeo 13. Vukovar film festival na kojemu će do 7. srpnja publika imati prigodu pogledati 60 filmova u 11 kategorija među kojima i pobjednike festivala u Berlinu i Cannesu – filmove "Sinonimi" redatelja Nadava Lapida i "Parazit" južnokorejskog redatelja Bong Joon Hoa.

- Vukovarski filmski festival nekako je poznat po tome da se jako drži do kvalitete filmova, kao što je i ove godine. Možemo se pohvaliti da imamo više od deset filmova koji su se ove godine natjecali na dva najveća filmska festivala, u Cannesu i Berlinu, a čak devet filmova osvojilo je neke od nagrada, uključujući dobitnike Zlatne palme i Zlatnog medvjeda - rekao je Igor Rakonić, direktor, producent i glavni selektor Vukovar film festivala.

U proteklih 13 godina festivala prikazano je više od 1000 vrhunskih filmova i ugošćeno isto toliko filmskih umjetnika, a filmove je gledalo više od 350.000 posjetitelja.U ovogodišnjoj službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep konkurira šest domaćih, šest dugometražnih, šest kratkometražnih te sedam dokumentarnih filmova.

Ono što je svakako doživljaj je gledanje filmova na Magenta 1 Vukovar Waterbus, gdje plovite Dunavom i gledate dokumentarne flmove po izboru Đele Hadžiselimovića.

- Moram istaknuti da su za sva četiri filma unaprijed rasprodane sve ulaznice, što samo govori u prilog tome da su ljudi prepoznali jednu od najljepših pozornica - rekao je Đelo Hadžiselimović.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich istaknuo je veliku važnost Vukovar film festivala uz želju da se u njegovim programima prikazuje što više domaćih filmova.

Ovogodišnje otvorenje festivala razlikovalo se od prijašnjih i po tome što je u njegovu sklopu Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučilo dodijeliti Nagradu Fabijan Šovagović istaknutoj hrvatskoj glumici Inge Appelt. U svom govoru, predstavnica DHFR-a Jasna Nanut izjavila je da je poseban čar dodjele ove nagrade upravo u tome što se ona dodjeljuje šezdeset kilometara od Šovagovićeva rodnoga sela - Ladimirevaca.

- Imam zaista veliku čast i neizmjernu sreću što sam primila nagradu koja nosi ime moga oca Fabijana Šovagovića u ime legendarne hrvatske glumice i umjetnice. Osobno mogu reći da sam preponosna što će djelić slavonskoga srca Fabijana Šovagovića ovom nagradom biti darovan beskrajnom talentu Inge Appelt - rekla je Anja Šovagović Despot koja je uime Inge Appelt primila nagradu. Tom prigodom prikazan je kratak kolaž-film s insertima iz filmova u kojima je Inge Appelt ostvarila svoje najpoznatije uloge u režiji Jasne Zastavniković i proizvedenog u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Otvarajući ovogodišnji Vukovar film festival, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je između ostaloga kako je riječ o vrhunskom kulturnom događaju koji u pozitivnom smislu utječe na kulturni identitet i razvoj Vukovara.

Tročlani žiri, koji će ove godine odlučivati o pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma pod pokroviteljstvom PBZ-a, čine novinarka i redateljica Jasna Nanut, ugledni producent Miodrag Sila koji stoji iza dosad najuspješnije domaće serije "Novine" te cijenjeni bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Uz spektakularni vatromet, otvoren je 13. Vukovar film festival pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskoga Telekoma, a filmovi će biti prikazani na više lokacija u Vukovaru: terasa Agencije za vodne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, Magenta 1 Vukovar Waterbus, Kino Borovo. Kompletan program i sve u vezi s Vukovar film festivalom možete pronaći na www.vukovarfilmfestival.com.

Mario Kokaj
Inge Appelt
DOBILA NAGRADU FABIJAN ŠOVAGOVIĆ
Vukovarski filmski festival nekako je poznat po tome da se jako drži do kvalitete filmova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana