Magazin
TJEDNI OSVRT

Ursula, Christine i Marija, tri najmoćnije žene EU-a
Objavljeno 6. srpnja, 2019.

Pregovaranje oko novih glavnih čelnika/čelnica institucija Europske unije okončano je pomalo neočekivanim, ali vrlo znakovitim kompromisom. Za jednu od najvažnijih funkcija u EU-u, onu predsjednice Europske komisije, u završnici višednevne i noćne briselske drame, Europsko vijeće u utorak predložilo je njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

Do tada nije bilo dogovora ni oko jednog muškog lidera, redom su otpadali Manfred Weber, Frans Timmermans i neki drugi potencijalni “kandidati iz sjene”, pa se na kraju posrećilo kćeri poznatog političara Ernsta Albrechta i više godina bliskoj suradnici Angele Merkel da zasjedne na čelo Europske komisije, zapravo europske vlade koja operativno provodi u djelo sve najvažnije odluke Europske unije, odnosno Europskog parlamenta.

Podsjetimo kako je već ranije postignut dogovor da Francuskinja Christine Lagarde bude predložena za novu čelnicu Europske središnje banke (ECB). Legarde je odvjetnica koja godinama obnaša moćne funkcije u svijetu globalnih financija, pa taj izbor i nije neočekivan.

A još prije nego su u igru ušle Lagadre i der Leyen, važna je funkcija pripala i hrvatskoj predstavnici Mariji Pejčinović Burić, koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, što je fantastično postignuće hrvatske diplomacije i ukupno uzevši Republike Hrvatske kao cijenjene članice Europske unije.

Sve njih još treba verificirati novi saziv EU parlamenta, a to je samo formalni čin. No da ne bude sve na ženama, pobrinuo se Europski parlament izabravši za svog predjednika socijalistu Davida Sassola. Bilo kako god, izbor tri žene za čelne funkcije u tri najvažnije institucije Europske unije nije mala stvar. Naprotiv, veliko je to postignuće kako za svaku od izabranih kandidatkinja (doduše, Ursula von der Leyen nema izborni legitimitet, jer je nije bilo ni na jednoj listi proteklih EU izbora, oko čega je bilo nešto malo gunđanja u taboru socijalista), tako i za demokratske transparentne procese te napose ravnopravnost spolova, što na sva usta naglašavaju razne udruge i feministički pokreti.

Kad se sve zbroji i oduzme, nova ženska lica u politici EU-a upravo su ona doza svježe političke krvi koja Uniju može spasiti od utapljanja u vodama dosadašnje briselske i strasburške birokracije. Drugim riječima, Ursula von der Leyen, Christine Lagarde i Marija Pejčinović Burić, tri su dame koje ulijevaju nadu da je rekonstrukcija stare i onemoćale Europske unije ipak moguća i provediva. Sa ili bez Angele Merkel, više uopće nije važno.

Piše: Darko JERKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGOM BARANJSKE USKOTRAČNICE

Ćiro se vratio kući

2

TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA ANKETNA ISTRAŽIVANJA (I.)

Predizborne ankete:
Od objektivne prezentacije
do propagandne manipulacije

3

TEMA TJEDNA: PREDIZBORNA ANKETNA ISTRAŽIVANJA (II.)

Vesna Lamza Posavec:
Rezultati i najkorektnije
provedenih anketa samo su
procjena stvarnog stanja