Magazin
// KONZULOV IZBOR //

U savršenstvu se krije nesreća: Nema tajni strašnijih od obiteljskih
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
KNJIGA ZA NOĆNO ČITANJE: TRILER “POSLUŠNA ŽENA” KERRY FISHER

Sadržaj romana "Poslušna žena" Kerry Fisher tko zna koji put potvrđuje onu slavnu misao o životu sretnih i nesretih obitelji, koju je izrekao veliki ruski pisac Lav N. Tolstoj u prologu svog romana "Ana Karenjina". Naime, i njemu je bilo jasno da su literaturi zanimljivo isključivo zapisi/opisi nesretnih obitelji. Sreća je uvijek pomalo dosadna, nekako neuvjerljiva, gotovo kičasta. Ako želimo biti iskreni, onda moramo priznati da sreću i nije lako opisati. Moderni čovjek teško podnosi sladunjavost, a svaki oblik patetičnosti ga umara. Unutar kategorije "biti sretan" nema prostora za bilo kakvu vrstu intrige. Sve je isuviše predvidljivo.

Doduše, bilo bi pretenciozno usporediti "Poslušnu ženu" (Mozaik knjiga, 2019.) s romanom Thomasa Manna "Buddenbrookovi" ili s romanom Johna Galswothyja "Saga o Forsyteima". Konačno, to nije ni bila temeljna namjera autorice. Ona samo polazi od klasičnih obiteljskih odnosa, odnosa između braće, muža i žene, oca i sina, majke i kćeri/sina, posesivne majke koja nekritički voli svoje sinove, a za snahe baš i ne mari previše, odnosno one su tek usputni ukras/trofej njezinim sinovima. To su žene koje u drugim ženama vide isključivo reproduktivno-edukativnu funkciju, gdje se ova potonja odvija pod kontrolom muškog elementa u obitelji, koji je taj koji vodi brigu o svim članovima obitelji, i o ženi, i o djeci... Sinovi su ti koji odlučuju gdje će ljetovati, što će se kupiti, što će se jesti i piti, jer oni su ti koji imaju uvid u ono što je dobro, korisno, poželjno...

POSLUŠNA ŽENA
Naravno, u svakome dobrom romanu, pa tako i u "Poslušnoj ženi" Kerry Fisher mora se pojaviti neki "subverzivni element". U ovome romanu to je lik Maggie, koja se ne želi samo tako uklopiti u ovu sliku poželjnih obiteljskih odnosa. Ona je već u startu "strani element", i to u svakome pogledu, i socijalnom, jer pripada "nižoj klasi", a brak s Nicom nije joj prvi brak te u novu vezu donosi Sama, sina iz prvoga promašenog braka. Sušta suprotnost je Lara, udana za Massima, koji, kao i njegov brat Nico, iza sebe već ima jedan neuspješan brak. Budući da Massimo ima "tešku narav", Lara na početku potpunosti pristaje na ulogu "poslušne žene".

Evo jednog konkrektnog zapisa iz romana:

"Lara brzo pogleda prema hodniku i šapne:

- Možeš li, molim te, Massimu prešutjeti sve ovo sa psom? Sad baš ima neku groznu gužvu na poslu, u stresu je, ne želim da pomisli da se ne mogu doma nositi s jednostavnim zadacima dok on tako naporno radi.

Nisam baš pristalica te pizdarije ‘ne smije se svojega muškarca opterećivati sitnicama iz svakodnevnice‘, pogotovo kada su te ‘sitnice‘ napad stvorenja koji reži i kezi ogromne zube. (...) No, Lara je izgledala tako zabrinuto da sam samo kimnula.

- Ma naravno, ali ti mu moraš ipak reći koliko ti je teško s tim psom. Da on to zna, bio bi izvan od brige" (str. 111).

A sva ta pasivnost rezultat je majčinske ljubavi prema sinu Sandru, dječačiću koji nikako ne uspijeva ispuniti visoka/nerealna očekivanja svoga oca, Massima. Sandro nije sportski, već umjetnički tip, pa mu tako crtanje ide puno bolje nego recimo plivanje. Naravno, na veliki užas njegova oca Massima, koji se nikako ne može pomiriti s činjenicom da mu je sin "slabić": "Massimo se samo zaderao onima straga:

- Tko od vas misli da je Lara kukavica?

- Sam je vikao Massimu da vozi još brže, a pridružila se i Francesca (kći iz prvog braka Nica, op. Z.K.), iako mi se učinilo da sam osjetila notu straha u njenom glasu. Ali, Massimo je njoj uvijek ponavljao kako je neustrašiva: Čvrsta si kao stare jahaće čizme, odlučna kao mama. A često bi to još popratio dodatkom: Za razliku od mojega sina slabića" (str. 275).

ŽIVOTNA PREKRETNICA
No svi ovi detalji još uvijek su relativno "normalni" kada unutar ove talijansko-britanske obitelji ne bi postojale i neke puno strašnije tajne, koje će, posvema slučajno, otkriti Maggie, kada jednoga dana, čisteći tavan, pronađe neku neobičnu kutiju s čudnim i nejasnim porukama. Kutija je pripadala Caitlin, prvoj ženi njezina muža Nica. I sve bi možda prošlo nezapaženo da za tu kutiju, ključni element priče, nije, opet pukim slučajem, saznala i Lara. Tajnoviti sadržaj te kutije bit će emocionalni šok koji će potpuno promijeniti njezin život, njezino ponašanje... Poslije toga ona nikada više neće biti ona "poslušna žena":

"Okrenula sam se od njegovih ruku koje su pokušavale uhvatiti moje i podsjećala sam samu sebe kako će uskoro njegova obećanja potamnjeti kao srebreni svijećnjaci u jeftinom antikvarijatu. Rasplakao se samo iz straha da ću doista izvesti ono što sam mu obećala i cijelu njegovu obitelj upozoriti na to kakav je on zapravo" (str. 284).

Ova arhetipska priča događa se u Engleskoj, u Brightonu, unutar talijanske obitelji. Ovaj moment dio je općepoznatih stereotipa, ali i stereotipovi čine naše živote. No, kako biste više saznali o sadržaju kutije i o daljnjim peripetijama unutar te tradicionalne obitelji, morat ćete pročitati ovaj uistinu vješto napisan "emocionalni triler". Ne znam hoće li vam knjiga slomiti srce, ali radi se o romanu koji vrijedi pročitati. No, bez obzira na srce, moram priznati da je Kerry Fisher odličan poznavatelj onoga o čemu piše.

Darko Jerković
U svakom dobrom romanu, pa tako i u “Poslušnoj ženi” Kerry Fisher, mora se pojaviti neki “subverzivni element”. U ovome romanu to je lik Maggie...
Život naizgled savršen...
Triler “Poslušna žena” donosi briljantno napisanu priču o izdaji i obmani, ali i ljubavi i opraštanju. Šokantan, uzbudljiv i potpuno nepredvidljiv, zaokupit će vas već od prve stranice. Biste li pristali na sve zbog muškarca kojeg volite? Čak i kad znate da je učinio nešto jezivo? Larin život samo je naizgled savršen. Njezin suprug Massimo jako je zgodan i uspješan u poslu, sinčić Sandro prekrasno je dijete, a dom im je kao iz bajke. No Lara zna nešto o Massimu. Nešto što ne smije nikome reći jer bi njihov život mogao biti upropašten. On bi izgubio posao, oni bi izgubili ugled, a možda i sina. Ta će tajna Laru pretvoriti u zatočenicu vlastitog braka. Maggie se udala za Massimova brata Nicoa i živi s njim unatoč neugodnostima koje joj priređuje njegova kći iz prvog braka. I ona, baš kao i Lara, saznat će najmračnije tajne svojega supruga. Jednog će dana pronaći pismo koje će joj otkriti šokantnu tajnu o Nicovoj prvoj supruzi. Treba li Maggie tu tajnu podijeliti s njim ili će procijeniti da je za njihovu ljubav bolje da je on nikada ne sazna... Kerry Fisher suvremena je engleska spisateljica. Studirala je francuski i talijanski jezik i radila kao učiteljica stranih jezika. Do sada je napisala sedam romana, a upravo s trilerom “Poslušna žena” postigla je najveći uspjeh. To joj je ujedno i prva knjiga prevedena na hrvatski jezik.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEMA TJEDNA: OD KLIMATSKE KRIZE DO KLIMATSKE HISTERIJE (II)

Nikola Biliškov: Vrijeme je za
proglašenje izvanrednog stanja

2

SLAVONIJADA: GOLINCI DOBRIH VIBRACIJA

Selo malo optimizma puno!

3

TEMA TJEDNA: OD KLIMATSKE KRIZE DO KLIMATSKE HISTERIJE (I)

Konačna istina ili beskonačna laž?