Kultura
OLJK: KEREMPUHOV "ELLING"

Glumačke kreacije nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Objavljeno 6. srpnja, 2019.

Predstava Elling, humorna drama u produkciji Satiričkog ka Kerempuh i režiji Hrvoja Korbara te adaptaciji Dine Vukelić, nastala je prema kazališnoj verziji britanskog dramatičara i scenarista Simona Benta. Prozni predložak Norvežanina Ingvara Ambjørnsena, tetralogija Elling, ubrzo je postala planetarno popularna preko brojnih filmskih i kazališnih adaptacija (nominacija za Oskara, Broadway) te međunarodne nagrade zahvaljujući, ponajprije, toplom i humorističnom načinu na koji autor progovara o neprilagođenim pojedincima na rubovima društva.


Glavni likovi ove drame su Elling (Marko Makovičić) i Kjell (Filip Detelić), dva pacijenata psihijatrijske klinike koji se zbog svojih bolesti ne snalaze u društvenim normama. Elling tako živi u ormaru i ne može prežaliti smrt svoje majke, opsjednut je čistoćom i ne voli fizički kontakt s ljudima, a Kjell je tridesetogodišnji djevac opčinjen seksom koji se ne može suzdržati skinuti hlače kad god mu se pruži prilika. Nakon otpuštanja iz bolnice država im dodjeljuje stan i socijalnog radnika Franka (Luka Petrušić), koji bi im trebao pomoći u prilagodbi na vanjski svijet i zaključiti jesu li spremni živjeti samostalno ili se moraju vratiti u psihijatrijsku ustanovu. U toploj, poučnoj i humorističnoj priči o utjecaju roditelja, međusobnom odnosu dvoje neprilagođenih pojedinaca te njihovoj unutrašnjoj borbi s najvećim neprijateljem, samim sobom, pojavljuju se i medicinska sestra Gunn, konobarica Johanna te susjeda Reidunn (Csilla Barath Bastaić) te pjesnik Alfons, koji će svi zajedno na određen način pridonijeti njihovu uspješnom ulasku u društvo.


Usprkos tomu, predstava gotovo savršeno funkcionira ponajviše zahvaljujući majstorskim kreacijama Marka Makovičića, Filipa Detelića i Luke Petrušića koji su pronašli točnu mjeru balansiranja između karikaturne ekspresivnosti, nepatvorene emocije, osjećaja za komiku situacije, fizičkih i govornih radnje te mimike. Podjednako uspješna u svoje tri kreacije je i Csilla Barath Bastaić koja je uspjela stvoriti tri različita lika fino nijansirajući između osobnosti tri različite žene glasom, govorom i pokretom dok je Velimir Čokljat ostao pomalo neuvjerljiv i neprimjetan u svojoj kreaciji koja je odudarala od ostatka ansambla.
Humorna drama Elling GSK-a Kerempuh predstava je koja se ne smije propustiti, što zbog topline, dobrote i humanosti utkane u sadržaj priče, što zbog vrhunskih glumačkih kreacija na koje nitko ne će ostati ravnodušan.

Alen Biskupović

Predstava gotovo savršeno funkcionira zahvaljujući majstorskim kreacijama Makovičića, Detelića i Petrušića
Nužno jače zagrebati u tekst
Hrvoje Korbar u svojoj se redateljskoj viziji evidentno temeljio na britanskom dramskom predlošku te potpunu odgovornost prebacio na glumce, pružajući im pomoć u minimalističkoj i funkcionalnoj scenografiji (Liberta Mišan), koja se sastojala od pokretnih panoa koji su omogućavali brze izmjene scena i prostora igre. No teško se oteti dojmu kako je nužno bilo dramaturški jače zagrebati u tekst te određene scene kratiti i bolje nivelirati odnose između humorističnih i ozbiljnih dijelova, kako bi ritam predstave imao kontinuiranu ravnotežu.
Možda ste propustili...

U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘’SVJETLOSNA GODINA’’

Majstorović poručuje: Okrenimo se budućnosti

DAN OTVORENIH VRATA HAZU-a 13. STUDENOGA

Otvorit će palaču HAZU-a i 30-ak jedinica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre

2

ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu

3

HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini