Kultura
KONCERT U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Cross Currents Trio u Zagrebu
Objavljeno 6. srpnja, 2019.
Kontrabasist Dave Holland, tablist Zakir Hussain i saksofonist Chris Potter, okupljeni u Cross Currents Trio, posvećeni su zbližavanju zapadne i istočne kulture te istraživanju džeza i indijske glazbe. Zajedničko su obilježje pronašli u improvizaciji. Naime, ona je jedna od najvažnijih karakteristika oba glazbena svijeta, a njih su trojica kreativni, maštoviti improvizatori kojima je takav način izražavanja nasušna potreba. Zato su s lakoćom stvorili novi jedinstveni glazbeni amalgam koji im služi za uzbudljive, intuitivne glazbene razgovore, koji se odvijaju na gotovo telepatskoj razini.


Dave Holland je basist, skladatelj i vođa sastava, čije je stvaralaštvo obilježila strast za glazbenim izričajem svih stilova i predanost stvaranju inovativnih ansambala. Od početka karijere sudjelovao je u utiranju novih smjerova u glazbi. Tijekom profesionalne karijere, koja traje više od pola stoljeća, zaslužio je nebrojena priznanja, uključujući i nekoliko nagrada Grammy i naslov NEA Jazz Master. Cijenjen je zbog virtuozne tehnike, osebujnog zvuka i osjećaja za ritam, ali i životopisa koji uključuje suradnje s legendama džeza, od Misea Davisa preko Chicka Coreae do Herbiea Hancocka.


Zakir Hussain je smatran jednim od najvažnijih arhitekata suvremenog svjetskog glazbenog pokreta. Na polju udaraljki i glazbe općenito cijenjen je kao glazbeni fenomen. Zahvaljujući mnogobrojnim briljantnim i uzbudljivim nastupima, ovaj virtuoz klasične glazbe najvišeg reda nije samo uvršten kao nacionalno blago u Indiji nego je stekao i svjetsku slavu. Njegovo je sviranje obilježeno nevjerojatnom intuicijom i majstorskom improvizacijskom spretnošću utemeljenom na znanju i učenju. Zato je svirao s najvećima, među ostalima s Johnom McLaughlinom, Charlesom Lloydom, YoYo Ma i Kodo bubnjarima.
Chris Potter, solist svjetske klase, vrhunski skladatelj i impozantan vođa grupe, jedan je od najcjenjenijih saksofonista današnjeg džeza te dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada. Međunarodna udruga džez-novinara proglasila ga je 2013. najboljim saksofonistom, a godinu dana poslije isto je priznanje dobio i od čitatelja časopisa DownBeat. Nastupao je ili snimao s mnogim vodećim imenima u džezu, kao što su Herbie Hancock, Dave Holland, John Scofield, Mingus Big Band, Jim Hall, Paul Motian, Dave Douglas, Ray Brown i mnogi drugi. Kao vođa sastava objavio je 20-ak albuma, a kao sideman više od 150. N.Vek.
S lakoćom su stvorili novi, jedinstveni glazbeni amalgam koji im služi za uzbudljive glazbene razgovore
150

albuma kao sideman snimio je Chris Potter, solist svjetske klase, vrhunski skladatelj i vođa grupe
Možda ste propustili...

DNEVNIK NEODUSTAJANJA OD PRIJATELJSTVA

Kako zavoljeti morskog psa? - novi roman Nataše Govedić

PRIGODNA IZLOŽBA MOŽE SE POGLEDATI DO 11. PROSINCA

MSU obilježava 100 godina Bauhausa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre

2

ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu

3

HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini