Sport
SKENDEROV "PLAN IGRE"

Udarnih 11 ne može se opustiti, dečki iz pričuve opasno prijete
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Igrači iz "drugog reda" imaju potencijal i trebaju biti strpljivi jer prilika će doći

Pripreme nogometaša Osijeka u Austriji polako se bliže kraju. Trener Dino Skender u miru gradi momčad koju očekuju ozbiljni izazovi u novoj sezoni. Udarna igračka "brigada" bijelo-plavih već je poznata, međutim ne treba podcijeniti ni važnost pričuvne garniture koja bi na početku sezone mogla imati prilično važnu ulogu.


Baš zbog tog razloga Skender i tom društvu želi osigurati što više minuta u pripremnim susretima jer se do kraja želi uvjeriti u kolikoj će mjeri moći računati na njih ako se za to pokaže potreba. Naime, prođu li bijelo-plavi u 3. pretkolo Europske lige, igranje na dva kolosijeka u ritmu svaka tri ili četiri dana zahtijevat će širinu igračkog kadra. Stoga nije isključeno kako će u tom gustom rasporedu priliku za dokazivanje u natjecateljskim utakmicama dobiti i većina igrača koji trenutačno ne figuriraju kao dio udarnog Skenderova ešalona. Zato i sam trener nerijetko više diskutira o tim ljudima iz drugog plana negoli o onima koji su neupitni članovi prve jedanaestorice.


- Utakmica protiv Banika pokazala je kako i ta, uvjetno rečeno, druga momčad dobro može odgovoriti na sve zahtjeve protiv ozbiljnih suparnika. Opet ponavljam, tražio sam suparnike koji će nas tjerati do gornjih granica mogućnosti, a u utakmici protiv Čeha i Austrijanaca ukazali su nam se jokeri koji su došli s klupe. Za mene je to ohrabrujuća spoznaja - kaže trener bijelo-plavih.


Skender ovdje ima i treću skupinu igrača koje je naknadno pozvao u Austriju kako bi mogao ostvariti svoje planove kada su utakmice u pitanju, a da ne bi previše opteretio one koji će nositi teret kada sezona počne. Neki od njih iz te treće garniture, poput Dugandžića, već su iskoristili svoju priliku i zaslužili više minuta u preostalim test-susretima. Njih će do kraja priprema još najmanje biti dva za tu drugu momčad. Jedan još dok se bude u Austriji, a planira se i odigravanje jedne utakmice nakon povratka u Osijek. Iz toga se lako može, onako između redaka, pročitati koliku važnost Skedner pridaje i tim dečkima iz "drugog reda". Jednostavno, želi uvijek imati spremnu adekvatnu zamjenu za svakog prvotimca. Ta druga momčad pokazala je kako je vrijedna pozornosti, a svakom od njih sigurno će biti još lakše ako će dobiti priliku igrati s prvotimcima jer tada će ipak teret koji nose biti nešto manji. Potencijala ima, a važno je da to društvo bude strpljivo i spremno iskoristiti prilike koje će gotovo sigurno doći ako Osijek bude bio živ na europskoj sceni sredinom kolovoza. Tada će miksanje momčadi jednostavno biti potreba, a kako je Skender to sada posložio, neće se raditi o kemijanju, nego o pripremljenoj promjeni određenih "figura" unutar momčadi, što je iznimno važna stvar kada su u pitanju zahtjevi i plan igre koji priprema trener bijelo-plavih. Definitivno je najvažnije što Dino ima jasnu viziju kako želi da mu momčad izgleda. One su bile jasno vidljive u svakoj od pripremnih utakmica neovisno o tome koja je momčad bila na terenu.
Nije tajna kako nastupi i rezultati tijekom priprema mogu prevariti. U prošlosti su treneri Osijeka ponekad čak znali i odstupiti od onog što su pripremali zbog jednog slabijeg rezultata na startu sezonu, ali ovaj put bismo bili spremni ruku u vatru gurnuti kako se Skender neće odreći svoje filozofije zbog samo jednog slabijeg rezultata. I baš je zbog toga dobra vijest što vodi brigu o igračima koji bi po potrebi trebali uskakati u udarnu momčad. U dugoj i zahtjevnoj sezoni pričuve, a i jokeri s klupe tijekom utakmica, mogu biti razlika između uspjeha i neuspjeha. Bude tu svega, ozljeda, kartona, pada forme kod prvotimaca i zato, uspije li Skender svoje "pozadince" držati napetima tijekom sezone, napravit će golem posao za momčad, ali i za sebe. I stoga ne treba podcjenjivati važnost igrača koji u početku sezone neće biti starteri, a jednako će tako biti važno da ni ti dečki ne klonu duhom, nego trebaju biti spremni iskoristiti priliku kada im se ukaže.


Dalibor Keler
klupa

pričuvna garnitura vrijedna je pozornosti
7

stranih igrača ima Osijek na pripremama u Austriji
6

pogodaka zabio je Osijek na četiri pripremna susreta
4

dana ostala su do povrtaka bijelo-plavih u Osijek
Možda ste propustili...