Novosti
LJETNI PRAZNICI - IZVOR TRAUMA

Razvedeni roditelji “ratuju” praznicima, a djeca pate
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Jedan od razloga problema mogu biti i neprecizne sudske odluke

S prvim danima školskih praznika na površinu isplivaju problemi i traume djece razvedenih roditelja vezani uz kršenje prava na susrete i druženja s drugim roditeljem, upozoravaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu iz kojega pojašnjavaju kako mnoga djeca čiji roditelji žive odvojeno ne provode svoje praznike, u skladu s odlukama suda, kod drugoga roditelja s kojim inače ne stanuju.

Manipulacija
"Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u 2017. godini, čak 1826 djece nije ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem, ili ga je ostvarivalo u opsegu manjem od onoga određenog sudskom odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim djeca stanuju. Također je 284 djece bilo izloženo manipulaciji od strane roditelja s kojim ne stanuju, i to u vrijeme ostvarivanja osobnih odnosa pod nadzorom", ističe pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević. Riječ je o mučnim situacijama u kojima roditelji dijete koriste kao oružje za osvetu bivšem partneru.

"U svakodnevnom radu, nažalost, često smo svjedoci kršenja prava djece na kontinuirani razvoj odnosa s oba roditelja. Osobito nas brine pojava manipulacije djecom s ciljem otuđenja od drugog roditelja, pri čemu se manipulativni oblici ponašanja mogu uočiti i kod roditelja s kojim dijete svakodnevno živi, kao i kod roditelja s kojim ostvaruje kontakt. Riječ je o nizu ponašanja, verbalnih i neverbalnih poruka roditelja koji djetetu šalju negativnu poruku o drugom roditelju s ciljem njegova isključenja iz života djeteta i otuđivanju djeteta od roditelja, iako za to ne postoji razlog koji proizlazi iz odnosa roditelja i djeteta. Roditelj s kojim dijete živi tako otežava ili onemogućava kvalitetno ostvarenje kontakta djeteta, pa tako i održavanja ili razvijanja bliskosti s drugim roditeljem pod različitim izgovorima i utjecajima zbog čega dijete nerijetko počinje odbijati takve kontakte, prihvaćajući negativne stavove roditelja s kojim živi o drugom roditelju, ili nastoji zadovoljiti njegova očekivanja. S druge strane roditelj koji ostvaruje susrete s djetetom nerijetko u jako konfliktnim roditeljskim odnosima koristi vrijeme za susrete i druženje s djetetom za slanje negativnih poruka o drugom roditelju, od djeteta izvlači informacije o bivšem partneru te zloupotrebljava vrijeme provedeno s djetetom. Kao jedan od najdrastičnijih oblika manipulacije bilježimo i neutemeljene prijave zanemarivanja i zlostavljanja djeteta usmjerene protiv drugog roditelja. Mnoga od tih negativnih ponašanja nesvjesna su i nenamjerna te kad ih stručnjaci osvijeste uz navođenje posljedica koje dijete zbog toga trpi, roditelji su u većini slučajeva spremni mijenjati svoja ‘kriva‘ ponašanja. No velik broj roditelja, nažalost, na to nije spreman i ustraje u svojim ponašanjima, iako time nanose neprocjenjivu i dugoročnu štetu svome djetetu", upozorava pravobraniteljice za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Nepreciznost sudova
Na problem upozoravaju i iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo iz koje napominju da se procjenjuje kako je u Hrvatskoj 30 posto konfliktnih razvoda brakova s djecom u kojima se roditelji ne uspijevaju dogovoriti o organizaciji djetetova života. Na godišnjoj razini između 1200 i 1500 djece ne viđa jednoga roditelja, u pravilu oca, ili ga viđa daleko manje od sudske odluke. “Iskustva naših članova i roditelja koji nam se pojačano javljaju kako se približavaju praznici pokazuje nam da postoji i značajan broj onih koji se ne uspijevaju dogovoriti oko viđanja djece. Ti roditelji, a posebno djeca, trebaju adekvatnu pomoć i podršku sustava, a koja nerijetko izostaje. Jedan od problema koji uočavamo, a koji pridonosi produbljivanju konflikta jest nepreciznost sudskih odluka. Primjerice, često čitamo rješenja u kojima piše da će roditelj s kojim dijete ne živi provoditi s djetetom pola ljetnih praznika ‘prema dogovoru roditelja’, što se onda često koristi za manipulaciju i uskraćivanje djetetu njegovog prava na pola ljetnih praznika s roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život. A manipulativni roditelji vrlo su maštoviti u tumačenju ‘prema dogovoru roditelja’. Sjećam se slučaja u kojem roditelji nisu postigli dogovor tko će s djetetom provesti prvi dio ljetnih praznika, a tko drugi. Roditelj s kojim dijete živi smatrao je budući da dogovor izostaje da dijete uopće ne treba provesti pola praznika s drugim roditeljem”, kaže predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić.

Ivana Solar
1826

djece nije u 2017. godini ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem
PRECIZNIJE
Iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo objašnjavaju da bi se mnogo konfliktnih situacija moglo izbjeći kada bi sudske odluke o susretima s drugim roditeljem bile preciznije sa zadanim rokovima. “U sudskim odlukama trebalo bi stajati, primjerice, da će otac ili majka s djetetom provoditi ljetne praznike 30 dana u kontinuitetu. Postoje i brojni slučajevi u kojima ni precizna sudska odluka nije dovoljna da prisili manipulativnog roditelja da počne poštivati pravo djeteta na oba roditelja”, kaže Čanić.
Možda ste propustili...

JUŽNOAFRIČKI NACIONALNI INSTITUT ZA ZARAZNE BOLESTI

Raste zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa

PROCIJEPLJENOST U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Beli Manastir i Bilje predvode u broju cijepljenih građana

PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O CESTAMA

ENC će se uvesti u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BROJNE MANIFESTACIJE I PROGRAMI

Adventiranje u Osijeku na Dan grada otvara premijer Plenković

2

U HRVATSKOJ COVIDOM ZARAŽENO NOVIH 5709 OSOBA, 68 UMRLO

OBŽ: U Respiracijskom centru 28 oboljelih, preminule su četiri osobe

3

ISTRAŽIVANJE ŠEST MJESECI NAKON IZBORA

Ivan Radić probudio je optimizam u Osijeku