Novosti
LJETNI PRAZNICI - IZVOR TRAUMA

Razvedeni roditelji “ratuju” praznicima, a djeca pate
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Jedan od razloga problema mogu biti i neprecizne sudske odluke

S prvim danima školskih praznika na površinu isplivaju problemi i traume djece razvedenih roditelja vezani uz kršenje prava na susrete i druženja s drugim roditeljem, upozoravaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu iz kojega pojašnjavaju kako mnoga djeca čiji roditelji žive odvojeno ne provode svoje praznike, u skladu s odlukama suda, kod drugoga roditelja s kojim inače ne stanuju.

Manipulacija
"Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u 2017. godini, čak 1826 djece nije ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem, ili ga je ostvarivalo u opsegu manjem od onoga određenog sudskom odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim djeca stanuju. Također je 284 djece bilo izloženo manipulaciji od strane roditelja s kojim ne stanuju, i to u vrijeme ostvarivanja osobnih odnosa pod nadzorom", ističe pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević. Riječ je o mučnim situacijama u kojima roditelji dijete koriste kao oružje za osvetu bivšem partneru.

"U svakodnevnom radu, nažalost, često smo svjedoci kršenja prava djece na kontinuirani razvoj odnosa s oba roditelja. Osobito nas brine pojava manipulacije djecom s ciljem otuđenja od drugog roditelja, pri čemu se manipulativni oblici ponašanja mogu uočiti i kod roditelja s kojim dijete svakodnevno živi, kao i kod roditelja s kojim ostvaruje kontakt. Riječ je o nizu ponašanja, verbalnih i neverbalnih poruka roditelja koji djetetu šalju negativnu poruku o drugom roditelju s ciljem njegova isključenja iz života djeteta i otuđivanju djeteta od roditelja, iako za to ne postoji razlog koji proizlazi iz odnosa roditelja i djeteta. Roditelj s kojim dijete živi tako otežava ili onemogućava kvalitetno ostvarenje kontakta djeteta, pa tako i održavanja ili razvijanja bliskosti s drugim roditeljem pod različitim izgovorima i utjecajima zbog čega dijete nerijetko počinje odbijati takve kontakte, prihvaćajući negativne stavove roditelja s kojim živi o drugom roditelju, ili nastoji zadovoljiti njegova očekivanja. S druge strane roditelj koji ostvaruje susrete s djetetom nerijetko u jako konfliktnim roditeljskim odnosima koristi vrijeme za susrete i druženje s djetetom za slanje negativnih poruka o drugom roditelju, od djeteta izvlači informacije o bivšem partneru te zloupotrebljava vrijeme provedeno s djetetom. Kao jedan od najdrastičnijih oblika manipulacije bilježimo i neutemeljene prijave zanemarivanja i zlostavljanja djeteta usmjerene protiv drugog roditelja. Mnoga od tih negativnih ponašanja nesvjesna su i nenamjerna te kad ih stručnjaci osvijeste uz navođenje posljedica koje dijete zbog toga trpi, roditelji su u većini slučajeva spremni mijenjati svoja ‘kriva‘ ponašanja. No velik broj roditelja, nažalost, na to nije spreman i ustraje u svojim ponašanjima, iako time nanose neprocjenjivu i dugoročnu štetu svome djetetu", upozorava pravobraniteljice za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Nepreciznost sudova
Na problem upozoravaju i iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo iz koje napominju da se procjenjuje kako je u Hrvatskoj 30 posto konfliktnih razvoda brakova s djecom u kojima se roditelji ne uspijevaju dogovoriti o organizaciji djetetova života. Na godišnjoj razini između 1200 i 1500 djece ne viđa jednoga roditelja, u pravilu oca, ili ga viđa daleko manje od sudske odluke. “Iskustva naših članova i roditelja koji nam se pojačano javljaju kako se približavaju praznici pokazuje nam da postoji i značajan broj onih koji se ne uspijevaju dogovoriti oko viđanja djece. Ti roditelji, a posebno djeca, trebaju adekvatnu pomoć i podršku sustava, a koja nerijetko izostaje. Jedan od problema koji uočavamo, a koji pridonosi produbljivanju konflikta jest nepreciznost sudskih odluka. Primjerice, često čitamo rješenja u kojima piše da će roditelj s kojim dijete ne živi provoditi s djetetom pola ljetnih praznika ‘prema dogovoru roditelja’, što se onda često koristi za manipulaciju i uskraćivanje djetetu njegovog prava na pola ljetnih praznika s roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život. A manipulativni roditelji vrlo su maštoviti u tumačenju ‘prema dogovoru roditelja’. Sjećam se slučaja u kojem roditelji nisu postigli dogovor tko će s djetetom provesti prvi dio ljetnih praznika, a tko drugi. Roditelj s kojim dijete živi smatrao je budući da dogovor izostaje da dijete uopće ne treba provesti pola praznika s drugim roditeljem”, kaže predsjednik Udruge za ravnopravno roditeljstvo Oliver Čanić.

Ivana Solar
1826

djece nije u 2017. godini ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje s drugim roditeljem
PRECIZNIJE
Iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo objašnjavaju da bi se mnogo konfliktnih situacija moglo izbjeći kada bi sudske odluke o susretima s drugim roditeljem bile preciznije sa zadanim rokovima. “U sudskim odlukama trebalo bi stajati, primjerice, da će otac ili majka s djetetom provoditi ljetne praznike 30 dana u kontinuitetu. Postoje i brojni slučajevi u kojima ni precizna sudska odluka nije dovoljna da prisili manipulativnog roditelja da počne poštivati pravo djeteta na oba roditelja”, kaže Čanić.
Možda ste propustili...