Regija
JAČANJE MEĐUNARODNOG PREDZNAKA

Slovačka Republika zemlja je partner
Objavljeno 5. srpnja, 2019.

Vezani članci

NA VEZOVIMA I SKUD “IVAN BRNJIK SLOVAK”

Svoju kulturu predstavit će kroz šariš polku

Nakon što je prošle godine, na 52. Đakovačkim vezovima, uvedena novina da manifestacija ima i zemlju partnera, a lani je to bila Ukrajina, ove godine ta je pozicija pripala Slovačkoj Republici. Na ovaj način Grad Đakovo i Vezovi žele manifestaciji dati dodatni međunarodni ton, da se Vezovi dodatno potvrde i kao njegovatelji ne samo slavonskog, hrvatskog, nego i međunarodnog folklora i tradicije. Želja je da zemlja partner, gostujući u Đakovu, na Vezovima, bude njihov svojevrsni ambasador, da promiče priču o njima u svome kraju.

Nakon Ukrajine, i Slovačka Republika predstavit će se na Đakovačkim vezovima svojim folklornom, tradicijom, običajima, zanatima, proizvodima, a koji Đakovštini i ovom dijelu Slavonije i nisu nepoznanica zna li se da brojna slovačka zajednica živi u selima Josipovac Punitovački i Jurjevac u đakovačkom kraju, odnosno u selima Jelisavac i Markovac Našički u našičkom kraju i dr. Tako je KUD Braća Banas iz Josipovca Punitovačkih redoviti gost na Vezovima, kao i drugi KUD-ovi što njeguju slovačku tradiciju.

Partnerska Slovačka Republika prigodu da Đakovu i Vezovima pokaže svoju tradiciju imat će u subotu, 6. srpnja, od 9 do 13 sati u programu "Gastronomija, radionice tradicionalnih zanata i prezentiranje proizvoda zemlje partnera", koji će biti održan na Strossmayerovom trgu. Lani je to na istome mjestu učinila Ukrajina, a čiji su predstavnici bili priredili i izložbu u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Spomenuti program u čast zemlje partnera nastavlja se istoga dana, 6. srpnja, i predvečer, od 18 do 21 sat.

U nastavku programa, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku 6. srpnja u 21 sat Slovačka Republika predstavit će se folklornim programom. Uz domaće KUD-ove što njeguju slovački folklor, nastupit će i folklorna skupina iz Bratislave. U povodu odabira Slovačke Republike da bude ovogodišnja zemlja partner Đakovačkih vezova, Đakovo je u svibnju posjetio njezin opunomoćeni veleposlanik u RH Peter Susko. On se tada sastao s gradonačelnikom Marinom Mandarićem i suradnicima. Na sastanku su dogovoreni detalji boravka i nastupa gostiju iz Slovačke te društava Slovaka koji žive u RH, a posjećene su i lokacije na kojima se održavaju Vezovi. Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike