Osijek
CENTAR ZA POSJETITELJE - DVORAC JANKOVIĆ NA PLEMIĆKOJ RUTI

Virovitičani i Osječani žele udružiti turističke proizvode
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
"Što je zajedničko Virovitici i Veneciji, kakve su to boje šubert crvena i plava, jesu li stanovnici Virovitičko-podravske županije Podravci ili Slavonci, što ćete otkriti na obalama Drave, a što u Parku prirode Papuk?", prezentirali su jučer u osječkom "Maksimilijanu" Josip Mikolčić i Luka Sabo iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Tako se moglo sve doznati o jedinstvenom projektu Centar za posjetitelje – Dvorac Janković, novom odredištu "Plemićke rute", na kojoj se nalaze romantični dvorci, zanimljive kurije, stotine godina bogate plemićke povijesti i tradicije, bajke i legende. "Plemićka ruta" nova je atrakcija u turističkoj ponudi Virovitičko-podravske županije na koju su organizatori pozvali Osječane, ali i spomenuli mogućnost da se uključe u nekim zajedničkim projektima i aktivnostima. U organizaciji su Vidra agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, Općina Suhopolje i Virovitičko-podravska županija, uz potporu resornog ministarstva i institucija.

- Došli smo prezentirati svoju ponudu i pokazati da smo dio šire slavonske priče. Virovitičko-podravska županija jedna je od pet bisera, dragulja istočne Hrvatske. S Osječko-baranjskom županijom prvi smo susjedi, ali ne samo zemljopisno nego i u jednom lijepom kontinuitetu. Kao i cijela Slavonija, imamo predivnu prirodu, bogatu kulturnu baštinu, tradiciju i ono što mi koji živimo ovdje često ne primjećujemo - cijeli istok Hrvatske je iznimno ekološki očuvan - kazao je Mikolčić dodavši kako je njihov prijedlog da se u tome udružimo u jednu destinaciju, što bi ojačalo "kontinent" u dohodovnom smislu.

- Mi smo krenuli od naše baštine, od jakih aduta koje predstavljamo javnosti kao novi oblik turističke ponude - Plemićku rutu. Uz EU financijsku potporu plemićke posjede, kurije, dvorce i perivoje obnavljamo i stavljamo u funkciju. Nekada ruševine, Dvorac Pejačević i Palaču Pejačević u Virovitici, transformirali smo u novo ruho. Prvi hotel u kategoriji baština u Slavoniji je hotel Kurija Janković, koji je u nakon obnove u funkciji turizma.

On je doslovno trijem Slavonije jer se već dva kilometra zapadnije čuje "kaj" i ona divna podravska tradicija. Imamo dva prirodna područja pod zaštitom UNESCO-a, jedno nas spaja s vama - to je područje uz rijeku Dravu jer se UNESCO-ov prekogranični rezervat biosfere Mura Drava proteže i na Dunav, s južne strane Županije imamo UNESCO-ov geopark Papuk, a jako me raduje da sve više Osječana i stanovnika vaše županije posjećuje Jankovac i nj su zaljubljeni. Svi znate za Ružicu Grad, za Orahovicu kao dragulj slavonske turističke scene, a Virovitica ima slogan Trijem Slavonije, gdje je vidljiva nova velika transformacija u turističkom, povijesnom i kulturnom smislu i gdje srdačno dočekujemo svoje goste koji uviđaju kompleksniji identitet ponosnih i radišnih Slavonki i Slavonaca - kazao je, među ostalim, Mikolčić ocijenivši kako imaju potencijala za udruživanje turističkih proizvoda s Osijekom i Osječko-baranjskom županijom.

Darko Pejić
MOSTOVI PRIČAJU SVOJE PRIČE
Luka Sabo, stručni suradnik u Turističkoj zajednici Virovitičke-podravske županije, kaže kako je Dvorac Janković sagrađen u Suhopolju u 19. stoljeću, Obnavlja se i perivoj. Dvorac Pejačević u Virovitici završava se, svaki od šest mostova priča svoju priču u središtu Virovitice, što ju povezuje s Venecijom, na ruti su još mnogi dvorci i ljetnikovci, hosteli i dr.
Najčitanije iz rubrike