Osijek
CENTAR ZDRAVLJA “VAGA” GOST NA EKO TRGU

Zdrav obrok mora biti
zdravo i ekološki pripremljen,
ali i sadržavati spektar svih boja
Objavljeno 4. srpnja, 2019.

Na Eko trgu, održanom jučer na glavnoj tržnici, ispunjen je jedan od uvjeta zdrave prehrane – zastupljenost svih boja voća i povrća! Šarena salata napravljena od zelene salate, krastavaca, rajčice, ribane mrkve, celera, slanutka, cikle, kukuruza, bosiljka te začinjena bučinim uljem iz stručnih ruku Ljiljane Olujić, pokretačice Eko trga, ali i ukusni smoothiji koje je pripremila Danijela Periš, voditeljica Centra zdravlja "Vaga", nikoga nisu ostavili gladnim ni žednim.

Štoviše, priliku da kušaju zdravo, domaće i ekološki te pripremljeno na zanimljiv način nisu propustili ni brojni posjetitelji komentirajući kako i sami kod kuće pripremaju salate pripremljene od raznovrsnog povrća, ali i smoothije, no kažu kako nisu toliko ukusni kao ovi s tržnice. I doista, ne samo Olujić, nego i Periš dale su sve od sebe da pripreme zdrav obrok, idealan u jutarnjim satima kad započinje Eko trg četvrtkom. Voditeljica Centra zdravlja "Vaga" nije krila zadovoljstvo što se nalazi upravo na Eko trgu

- Ovdje sam došla kao gošća i od raznih namirnica pravit ću smoothije prema željama posjetitelja. Naime, svi su ukusni i ako imaju pomiješano i voće i povrće. Drago mi je da je u gradu zaživjelo domaće, zdravo i ekološki i da je dosta proizvođača koji se trude uzgajati voće i povrće bez preparata. Svakako smo osvješteniji nego prije, primjerice, deset godina, i to je dobro - ocijenila je Periš osvrnuvši se i na ponudu domaćih suhomesnatih proizvoda koji se, kako kaže, samo čine nezdravim, no to nije točno.

Naime, problem su suhomesnati proizvodi iz mesne industrije, kaže Periš, a ne domaći uzgoj, čak ni mast. Za održavanje pravilne kilaže loši su ugljikohidrati, posebno jednostavni šećeri, tako da svakako preporučuje uravnoteženu zdravu prehranu svakome.

- Drago mi je što s Ljiljanom Olujić surađujem dugo i privatno kupujem razne njihove proizvode te ih preporučujem članovima moje udruge. Drago mi je što se na Eko trgu promovira ekološka proizvodnja i što sam pozvana kako bih sudjelovala u ovoj pripremi zdrave hrane, ali i dala pokoji savjet zainteresiranim sugrađanima - dodala je Periš.

Inače, osim izobilja na Eko trgu, ponuda na tržnici također je odlična. Jednako je traženo i povrće i voće, a kojemu su se odnedavno "pridružile" šljive, koje se prodaju po sedam kuna za kilogram, koliko stoje i breskve te kilogram lubenice. Nektarine su 15 kuna, kolika je i cijena kilograma dinje. Kruške su šest, a marelice pet kuna.

Marija Mihelić
Brojni posjetitelji na Eko trgu kušali su salatu pripremljenu od desetak namirnica te ukusne smoothieje
Možda ste propustili...

BIVŠI UČENICI TRGOVAČKE ŠKOLE

Obilježili pola stoljeća mature

NATJECANJE “BREAK THE FLOOR”

Osječki breakdanceri donijeli kući srebro

CITY GAMES U NEDJELJU NAVEČER NA KOPIKI

Sudjeluju jake snage osječkog sporta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas