Osijek
CENTAR ZDRAVLJA “VAGA” GOST NA EKO TRGU

Zdrav obrok mora biti
zdravo i ekološki pripremljen,
ali i sadržavati spektar svih boja
Objavljeno 4. srpnja, 2019.

Na Eko trgu, održanom jučer na glavnoj tržnici, ispunjen je jedan od uvjeta zdrave prehrane – zastupljenost svih boja voća i povrća! Šarena salata napravljena od zelene salate, krastavaca, rajčice, ribane mrkve, celera, slanutka, cikle, kukuruza, bosiljka te začinjena bučinim uljem iz stručnih ruku Ljiljane Olujić, pokretačice Eko trga, ali i ukusni smoothiji koje je pripremila Danijela Periš, voditeljica Centra zdravlja "Vaga", nikoga nisu ostavili gladnim ni žednim.

Štoviše, priliku da kušaju zdravo, domaće i ekološki te pripremljeno na zanimljiv način nisu propustili ni brojni posjetitelji komentirajući kako i sami kod kuće pripremaju salate pripremljene od raznovrsnog povrća, ali i smoothije, no kažu kako nisu toliko ukusni kao ovi s tržnice. I doista, ne samo Olujić, nego i Periš dale su sve od sebe da pripreme zdrav obrok, idealan u jutarnjim satima kad započinje Eko trg četvrtkom. Voditeljica Centra zdravlja "Vaga" nije krila zadovoljstvo što se nalazi upravo na Eko trgu

- Ovdje sam došla kao gošća i od raznih namirnica pravit ću smoothije prema željama posjetitelja. Naime, svi su ukusni i ako imaju pomiješano i voće i povrće. Drago mi je da je u gradu zaživjelo domaće, zdravo i ekološki i da je dosta proizvođača koji se trude uzgajati voće i povrće bez preparata. Svakako smo osvješteniji nego prije, primjerice, deset godina, i to je dobro - ocijenila je Periš osvrnuvši se i na ponudu domaćih suhomesnatih proizvoda koji se, kako kaže, samo čine nezdravim, no to nije točno.

Naime, problem su suhomesnati proizvodi iz mesne industrije, kaže Periš, a ne domaći uzgoj, čak ni mast. Za održavanje pravilne kilaže loši su ugljikohidrati, posebno jednostavni šećeri, tako da svakako preporučuje uravnoteženu zdravu prehranu svakome.

- Drago mi je što s Ljiljanom Olujić surađujem dugo i privatno kupujem razne njihove proizvode te ih preporučujem članovima moje udruge. Drago mi je što se na Eko trgu promovira ekološka proizvodnja i što sam pozvana kako bih sudjelovala u ovoj pripremi zdrave hrane, ali i dala pokoji savjet zainteresiranim sugrađanima - dodala je Periš.

Inače, osim izobilja na Eko trgu, ponuda na tržnici također je odlična. Jednako je traženo i povrće i voće, a kojemu su se odnedavno "pridružile" šljive, koje se prodaju po sedam kuna za kilogram, koliko stoje i breskve te kilogram lubenice. Nektarine su 15 kuna, kolika je i cijena kilograma dinje. Kruške su šest, a marelice pet kuna.

Marija Mihelić
Brojni posjetitelji na Eko trgu kušali su salatu pripremljenu od desetak namirnica te ukusne smoothieje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Ovisnost o kanabisu ne smatraju problemom

2

STUDIJA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA ŽUPANIJE

Ušteda energije i 70 posto

3

PRVA GODINA RADA OSJEČKOG UREDA

Osobe s invaliditetom obratile su se uredu gotovo 1300 puta