Osijek
PRIJE ŽUTI NJEMAČKI, SAD CRNI AMERIČKI ŽOHARI ZAPOSJELI GRAD

Nakon komaraca Osječani kreću u rat protiv žohara
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Na potezu od Fine do Glavne pošte u predvečerje se od žohara gotovo ne može hodati. Slično je i u drugim ulicama grada

Poznata osječka, ali i boljka brojnih drugih gradova ponovno je aktualna. Naime, središte grada ponovno su okupirali žohari, kukci koje je u predvečerje moguće vidjeti u gotovo svim ulicama. Posebno je kritično u Europskoj aveniji gdje se u predvečerje gotovo ne može hodati na potezu od Fine do zgrade glavne Pošte. Stručnjaci se slažu da je grad posljednjih godina okupirala nova vrsta, umjesto malih žutih njemačkih žohara grad je pun crnih američkih!

- Hodala sam s kćerkom ulicom i doslovce nisam znala gdje bih stala koliko ih je bilo! Većina se, doduše, povukla prema zgradama, no te večeri bilo ih je i po cijelom pločniku, što je bilo jezivo - ispričala je sugrađanka D. R. (podaci poznati redakciji), dodajući da bi vlasnici stambenih objekata, odnosno najmoprimci, trebali voditi računa o tome i pozvati sanitarne službe da riješe taj problem.

Prizor s Europske avenije podsjeća na prošlogodišnji kad je sugrađanka potvrdila kako je, hodajući prema konkatedrali, vidjela crnu mrlju kako se miče prema Pejačevićevoj. Riječ je bila, dakako, o žoharima koje je također mogla osjetiti kako joj "krckaju" pod nogama, a što nije promaknulo ni D. R. koja kaže da je svjesna kako je riječ o globalnom problemu, no dakako, kao i svemu drugome moguće mu je stati na kraj uz određena pravila i korake.

Poznato je to i Zlatku Latinoviću, direktoru Cosmosola, koji kaže da ih građani nerijetko zovu zbog dezinsekcije, no svjestan je da bi poziva bilo i više da ima suglasnosti između suvlasnika u zgradama, budući da se taj posao obavlja preko upravitelja.

- Moram naglasiti najprije da je metla "majka" i da treba prvo počistiti sve smeće, pa će i žohara biti manje. Problem je i što su podrumski prostori vlažni, brojne površine doslovce su trule, što je idealno za razmnožavanje žohara. Osim toga, mnogo je napuštenih prostora i dezinsekciju nema tko platiti - zaključuje Latinović, savjetujući građanima da doista najprije počiste sve nečistoće u prostoru gdje se eventualno mogu skupljati žohari. Također, uputno je preventivno staviti i mrežice na prozore kako ne bi ulazili unutar objekta.

Kad su u pitanju ulice, tu je pak problem dostupne hrane što iz kućanstava, a što iz brojnih lokala, poput fast foodova, pekarnica, pa i kafića, a to pogoduje razmnožavanju žohara. Uz devastirane i napuštene objekte te također devastirane i kanalizacijske cijevi koje su žoharima dom, nije niti za čuditi, slažu se stručnjaci, što ih je toliko ne samo u središtu grada, nego i u drugim dijelovima grada. Stoga je uputno pozvati tvrtke za dezinsekciju, no prethodno treba očistiti podrume i svakako izvaditi sve prehrambene namirnice u staklenkama. Dodajmo tome da je razdoblje održavanja nakon deratizacije zgrade šest mjeseci. I valja zapamtiti da, ukloni li ih se iz objekata, bit će ih i manje na ulicama.

Marija Mihelić
Gaženjem ih - razmnožavamo
Uz to što je sam prizor žohara vrlo neugodan, oni su i uzročnici brojnih alergija i kod djece, ali i kod odraslih osoba. Štoviše, riječ je o kukcima otpornima na brojne insekticide koji mogu dugo preživjeti bez hrane. Uz to, ljubitelji su nečistoće, pa ih je lako naći u skladištima i podrumskim prostorima, no kako vole hranu često su viđeni i u kuhinjama, čak i u kupaonicama. Dodatan je problem što se brzo razmnožavaju, a mnogi ne znaju da uz “krckanje”, kad žohara nagazite nogom, izlaze jajašca iz kojih će se, dakako, razviti novi žohari...
Zlatko Latinović

direktor Cosmosola

Vjerujem da bi deratizacije u zgradama bile i češće, ali izostaju zbog nesuglasja među predstavnicima stanara. Naime, deratizacija se obavlja putem upravitelja i potreban je dogovor svih u zgradi.
Najčitanije iz rubrike