Ekonomija
ZAHTJEVI DO PONEDJELJKA

Za mandarine 20 milijuna kuna potpore
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Do ponedjeljka, 8. srpnja, mogu se podnijeti zahtjevi za potporu namijenjenu proizvođačima mandarina: uzgojenih od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.
"Osmislili smo Program potpore za proizvođače mandarina za ovu godinu, a korisnici potpore su proizvođači mandarina i klementina upisani u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav. Proizvođačima je dostupno ukupno 20 milijuna kuna za ovu mjeru, a zahtjevi se mogu podnositi Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključno 8. srpnja 2019. Zahtjevi za potporu podnose se preko AGRONET-a, zaštićene mrežne aplikacije, a nakon unosa zahtjeva u AGRONET, korisnici su dužni zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD‘‘, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.
Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj, gdje se na oko 2000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 % od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina je 42.220 tona. Z.Rupčić
Održivost proizvodnog potencijala
Cilj je ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što prouzrokuje dodatne troškove u proizvodnji. Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe radi iskorjenjivanja ovoga štetnika.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike