Ekonomija
INVESTICIJSKI FORUM ISTOČNE HRVATSKE

Sve se više isplati ulagati u Slavoniju
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Poduzetnici su pozvani neka se jave Ministarstvu gospodarstva koje je od ove godine odgovorno za privlačenje investicija

U Vukovaru je održan Investicijski forum istočne Hrvatske koji obuhvaća pet slavonskih županija - Virovitičko-podravsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemske županije, koju su otvorili i prigodno se obratili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, predsjednica Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković, zamjenica gradonačelnika grada Vukovara Ivana Mujkić i ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.Na vukovarskom Investicijskom forumu se raspravljalo kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, kako se uključiti u izbor za najbolju proizvodnu investiciju i kako predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija mogu pomoći.
Projekt Lider invest predstavio je Mladen Vedriš, predsjednik stručnog odbora Lider investa i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i podsjetio što je u protekle četiri godine Lider invest nagradio i postigao.
- Svakog tjedna svjedoci smo pokretanja novih proizvodnih linija i pogona, a kako bi skrenuli pozornost na trud i energiju koju poduzetnici svih veličina ulažu u svoje kompanije, redakcija Lidera 2016. je odlučila pokrenuti projekt Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj – pojašnjavaju organizatori skupa, dodajući kako je cilj projekta javnosti predstaviti kvalitetne investicije, pratiti ih i nagrađivati.

Nove mjere

O investicijama u Hrvatskoj govorila je Božica Lapić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te spomenula mjere koje je Vlada do sada poduzela za poboljšanje uvjeta poslovanja i privlačenje investicija i najavila nove mjere i pojasnila zašto treba ulagati u Hrvatsku. Podsjetila je na poreznu reformu i smanjenje administrativnih barijera, samo u ovoj godini 314 mjera, ali i na radnu skupinu za poboljšanje poslovne klime.
- Sljedeći koraci uključuju 4. krug porezne reforme, jačanje digitalizacije javne uprave, skoro donošenje strategije razvoja do 2030., uvođenje eura i ulazak u Schengen. U Hrvatsku se isplati ulagati zbog lokacije, konkurentnih troškova rada, atraktivnih poticaja, velikog broja poslovnih zona, oko 16 tisuća zadovoljnih investitora do sada i razvijenog ljudskog kapitala – rekla je Božica Lapić i pozvala poduzetnike neka se slobodno jave sa svim upitima i komentarima Ministarstvu gospodarstva koje je uklapanjem Agencije za investicije i konkurentnost ove godine postalo odgovorno za privlačenje investicija.
Drago Dević iz Fine je predstavio novu internetsku uslugu FINA-e koja omogućuje pristup aktualnih informacijama o poslovnim subjektima. Info.biz usluga dostupna je u besplatnoj varijanti, start, Expert i Premium, a razlike su u razini dostupnih mogućnosti u svakom od ovih paketa. Spomenuo je neke od funkcionalnosti koje uključuju ocjenu kreditnog rejtinga, napredno pretraživanje poslovnih subjekata, financijske podatke i drugo.
Inovativno gospodarstvo

Tomislav Radoš, potpredsjednik za industriju i energetiku Hrvatske gospodarske komore, govoreći o inovativnom gospodarstvu, iznoseći recentne statističke podatke usporedio Hrvatsku s deset novih članica Europske unije istaknuvši kako se ove godine očekuje dosezanje pretkrizne razine BDP-a, ali i da je Hrvatska tek na 62 posto prosjeka EU-a, dok su Češka i Slovenija na oko 90 posto.
U sklopu Foruma održan je okrugli stol o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja i financiranja ulaganja u istočnoj Hrvatskoj, na kojemu su sudjelovali predstavnici velikih i malih tvrtki koje su ostvarile značajnu investiciju u istočnoj Hrvatskoj, poput Mohameda Radwana Joukhadara, vlasnika vukovarskog Medical Intertradea, Gordane Odor, predsjednice uprave Borovo i Marka Horvackog Zivalova, direktora tvrtke PPD Distribucija plina, a govorili su Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, Boris Čagalj, predstavnik HBOR-a i drugi. Miroslav Flego
Visok deficit robne razmjene
Deficit robne razmjene visok je i kroz godine članstva u EU-u kretao se ispod prosjeka drugih usporedivih članica Unije. Posebno je porazan udjel izvoza u BDP-u od samo 24 %, što Hrvatsku smješta na posljednje mjesto u odnosu na EU10, a usprkos želji za modernizacijom hrvatske ekonomije, dominira izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda. Na svim relevantnim ljestvicama Hrvatska stoji dosta loše, ali poduzimaju se mnoge mjere kako bi se to promijenilo, poput digitalizacije javne uprave, mjera za smanjenje barijera, rekao je Radoš.
Možda ste propustili...

KLJUČNO TRŽIŠTE U STALNOM PORASTU

Prihodi tekstilaca najveći u 10 godina

BLIŽI SE ZADNJA GODINA ALOKACIJE NA NAJUSPJEŠNIJI EU FOND

Sve isplate iz PRR-a trebale bi završiti do kraja 2023. godine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMJENE U UPRAVI

Dajana Mrčela na čelu tvrtke Saponia d.d.

2

PORAST PROIZVODNJE BILJA U HRVATSKOJ

Najviše rasla proizvodnja vina, grožđa i kukuruza

3

KLJUČNO TRŽIŠTE U STALNOM PORASTU

Prihodi tekstilaca najveći u 10 godina