Tehno
A1 U HRVATSKOJ

Demonstrirao 5G brzine
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
A1 Hrvatska prva je na domaćem tržištu na mreži pete generacije demonstrirala brzinu preuzimanja veću od 1 Gbps na dva mobilna uređaja, Xiaomi Mi Mix 3 5G i Huawei Mate 20 X 5G. Demonstracija 5G mogućnosti ostvarena je u stvarnim uvjetima na postojećoj mreži, na lokaciji kampusa A1 Hrvatska u Zagrebu. Osim iznimne brzine preuzimanja podataka, ovom je demonstracijom zabilježena i vrlo niska latencija od samo šest milisekundi, što predstavlja rekord na pristupnoj mreži. Riječ je o više nego upola manjoj latenciji u odnosu prema onoj u 4G+/LTE mreži, što otvara posve nove mogućnosti svim zaljubljenicima u online i cloud gaming te virtualnu i proširenu stvarnost.


"A1 Hrvatska spremna je za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža pete generacije, a to potvrđuje i prva demonstracija 5G brzine preuzimanja i latencije na mobilnim uređajima u Hrvatskoj. Predvodnici smo u implementaciji novih tehnologija i 5G funkcionalnosti na živoj mreži", poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska i pritom naglasio važnost mreže pete generacije: "Ona će širom otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, kao i goleme inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama. Tehnologija je to koja će znatno olakšati život svim našim građanima, a demonstrirane brzine i kapaciteti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te tako svima omogućiti vrhunsko korisničko digitalno iskustvo, bez obzira na to nalazili se u velikom gradu, na ruralnom području ili na nekom od otoka."


Izgradnja i unaprjeđivanje infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama. Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja pripremaju se u najvećim hrvatskim gradovima. M.R.