TvObzor
FREDDIE GIBBS AND MADLIB: BANDANA (KEEP COOL/COLUMBIA)

Prljavi realizam ljetnih hitova
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Odlični flow Gibbsa i vrhunska produkcija Madliba dobitna su kombinacija koja razoružava

Ah, ta nostalgija. Moj stari (ne)prijatelj. Slušajući novi album koji su zajedničkim snagama složili Freddie Gibbs i Madlib sve je teklo glatko, pjesme su se nizale, a ja sam već u glavi složio cijeli koncept recenzije. Bila bi to priča o ljetu, o laganom življenju, koktelima, hladu i znojnim noćima u klubovima.

Htio sam čak citirati Ninu Simone, a onda, pred sam kraj albuma, odličnog albuma koji se sluša bez imalo zadrške, prije svega jer su Gibbs i Madlib dobitna kombinacija koja nas je prije pet godina razveselila albumom "Piñata" savršenim spojem odličnog flowa i vrhunske produkcije, pogodila me je "Education". Dakle, na mjestu broj 14 odličnog ljetnog albuma koji to nikako nije, posebice ako odlučite obratiti pažnju na tekstove pjesama, nalazi se pjesma "Education", koja možda u današnjem vremenu loših repera zvuči kao sedmo svjetsko čudo, ali nije ništa druga nego nostalgično poigravanje s mojim osjećajima.

Naime, imati priliku iznova poslušati Yasiina Beya (umjetnika nekoć znanog kao Mos Def) i Black Thoughta u istoj pjesmi, vratilo me je u vrijeme kada je Rawkus pokušavao spasiti obraz undergroundu, a The Roots su bili najbolji bend na planetu. Bilo je to davno prije nego su postali televizijski prateći bend onog groznog talk-showa na NBC-u, a Mos Def ilegalni useljenik u Južnoafričku republiku. Bilo je to vrijeme hrabrih hip-hop albuma, kada smo mislili da će Def Jux do kraja vremena izbacivati klasike, a Rawkus jednom mjesečno kompilacije na kojima će se nizati biseri rap-glazbe. "Bandana" je vrlo dobar album koji, osim već spomenute "Education", ima bar još šest zaraznih pjesama koje zaslužuju vašu priliku dok ispijate koktele u hladovini na nekoj napućenoj plaži na Jadranu, ne razmišljujući previše o pjesmi "Summertime" u izvedbi Nine Simone.

Nikola Kučar
twitter.com/freddiegibbs
Album “Piñata”, koji su 2014. godine objavili Freddie Gibbs i Madlib, naišao je na jednoglasno odobravanje publike i kritike, o čemu najbolje svjedoči činjenica kako je album u godišnjim izborima najboljih albuma uglavnom završio u top 10 (Consequence of Sound, Rolling Stone, Spin, Stereogum, Billboard) ili top 30 (Vibe, The Wire).
Možda ste propustili...

BANANA ZVUK I KANDŽIJA PREDSTAVLJAJU PJESMU “OPG”

Imaju rješenje za recesiju i krizu

MULTIPLATINASTA GLAZBENICA SIA PREDSTAVLJA NOVI SINGL

“Together” i na soundtracku filma “Music”, koji režira

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INTERVJU: TIN OSTREŠ /PSIHOMODO POP, T.O./

Puštam stvari da idu svojim tokom, nema forsiranja

2

CATE BLANCHETT

Dvostruka oskarovka koja je u glumi završila slučajno

3

NAKON VELIKE TRAGEDIJE ZDRAVKO ŠKENDER VRAĆA SE NA SCENU

Glazba me vodi na neka ljepša mjesta