Novosti
PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Ljubičić: Najviše pritužbi u području rada
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je u srijedu u Hrvatskom saboru izvješće o radu u 2018. istaknuvši kako su rad, zapošljavanje i socijalna sigurnost područja iz kojih je zaprimila najviše pritužbi, i to najviše od žena. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić rekla je da to ne čudi, jer žene čine većinu nezaposlenih, većinu u potplaćenim sektorima i većinu kao žrtve spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Ljubičić ističe da su žene podzastupljene na visokim pozicijama poslovnog odlučivanja te nailaze na tzv. stakleni strop.

Vezano uz reproduktivna prava, preporučuje dosljedno provoditi sveobuhvatan spolni odgoj, osigurati ženama pristup planiranju obitelji i cjelokupnom rasponu usluga povezanih sa spolnim i reproduktivnim zdravljem, uključujući suvremene metode kontracepcije te siguran i zakonit prekid trudnoće. Ljubičić smatra kako bi se u političkoj sferi podzastupljenost žena na kandidacijskim listama umjesto novčanim kažnjavanjem trebalo riješiti tako da se takve liste odbiju, jer je to sve raširenija praksa u zapadnim zemljama.

Pravobraniteljica upozorava kako su žene i dalje u velikoj većini žrtve nasilja u obitelji. Lani je zbog toga prekršajno prijavljeno više od deset tisuća osoba, 78 posto muškaraca i 22 posto žena. Od ukupnog broja počinitelja kaznenog djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena 9 posto, među žrtvama 75 posto su žene, 25 posto muškarci. U svim oblicima nasilja iznimno je važna prevencija, poručuje Ljubičić, napominjući kako ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu.

U raspravi je Miro Bulj (Most) upitao pravobraniteljicu za komentar smanjenja zatvorske kazne s pet na četiri godine radi brutalnog premlaćivanja djevojke u Zadru. Ljubičić je rekla kako je taj slučaj eklatantan primjer postupanja pravosudnih tijela koja izriču preblage kazne. Stoga smatra kako je potrebno podići svijest o nužnosti najoštrijeg kažnjavanja počinitelja takvih kaznenih djela. H
Možda ste propustili...

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

MINISTAR FINANCIJA O REZULTATIMA U SVIBNJU:

Porezni prihodi na polovini prošlogodišnjih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

KREŠIMIR BUBALO, ČLAN UPRAVE PEVEXA

Iznimni poslovni rezultati i zadovoljni radnici - istinska su prepoznatljivost Pevexa

3

IZNIMNE MJERE KONTROLE CIJENA I DALJE SU NA SNAZI

Koronaprofiteri: Zaštitne maske prodavali i po 600 % višoj cijeni od realne