Osijek
KADA ADHD OKRENEŠ NA POZITIVU

Rebeka je s 12 godina napisala svoju prvu knjigu
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
‘’Priča o Avanu i Mrku’’ naslov je knjige ove mlade Osječanke, koja će biti promovirana u Mignonu

U cafe-baru Mignon u Tvrđi danas (četvrtak, 4. srpnja) u 19 sati bit će održana promocija prve knjige mlade Osječanke Rebeke Glavaš tiskane pod naslovom "Priča o Avanu i Mrku". Ova knjiga možda ne bi bila vrijedna posebne medijske pozornosti da ju Rebeka, koja danas ima 16 godina, nije napisala još u šestom razredu osnovne škole unatoč dijagnozi ADHD-a, koju je ona okrenula u izvor neiscrpne energije za umjetničko stvaranje.

Rebeka je ove godine završila prvi razred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a svoje izražavanje u književnosti započela je stripom. - Još u prvom razredu osnovne škole željela sam napisati svoj prvi strip. Uzor mi je bio Zdenko Bašić i njegovi vilenjaci. No ta je knjiga ostala nedovršena. Potom sam osmislila priču o vilenjaku Avanu. Mislila sam da će biti kratka priča, no na kraju je bilo oko 300 stranica i 40 ilustracija - prisjeća se Rebeka.

Unatoč činjenici što je knjiga bila završena još u šestom razredu osnovne škole, Rebeka ju nije nikome pokazala do osmog razreda kada se ohrabrila i odnijela dr. sc. Ireni Bando, školskoj knjižničarki u svojoj OŠ Jagoda Truhelka. Upravo je ona ostala fascinirana rukopisom, i nakon čitanja knjige odlučila je pronaći izdavača.

- Bila sam oduševljena jer nikada ni jedno dijete nije došlo s tako nečim. U početku mi je rukopis bio malo nerazumljiv zbog jezičnih netočnosti, ali kada sam navikla, shvatila sam da ispod gramatičke formalnosti leži bogatstvo kreativnog izražavanja, maštovitih ideja složenih u predivnu priču i, prema meni, remek-djelo jer ju je napisalo dijete. O tome sam pričala i sa svojim prijateljem iz Slovenije Mihaelom Lišaninom, koji je pristao tiskati knjigu. Tiskali smo ju bez dubinske lekture jer smo željeli prenijeti autentičnost, i to je sada kao neka dodana vrijednost - kaže dr.sc. Bando.

Nefreteta Z. Eberhard
Priča o junaštvu, ljubavi i dobroti
- Inače, ‘’Priča o Avanu i Mrku’’ priča je o vilenjaku koji kroz životne tegobe i sumnju u vlastitu samovrijednost otkrije da je zapravo vilenjak, a kroz sve mu pomogne prijateljstvo s jelenom Mrkim. I Rebeka i Irena naglašavaju kako ovo nije priča za djecu, nego priča s dubokom porukom - Riječ je o junaštvu, ljubavi, prijateljstvu i dobroti. Želimo ovim putem zahvaliti svima koji su pomogli da se knjiga realizira, od Osnovne škole Jagoda Truhelka do Rebekine majke preko Mihaela Lišanina i Grada Osijeka, točnije Odjela za društvene djelatnosti, koji je sponzorirao organizaciju promocije - poručuje dr. sc. Bando.
Najčitanije iz rubrike