Ekonomija
USKORO NOVI NATJEČAJ

Za nepoljoprivredne djelatnosti dosad 210 milijuna kuna potpore
Objavljeno 4. srpnja, 2019.
Za ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja RH do sada je sklopljeno 565 ugovora o financiranju u iznosu od 210.052.125 kuna, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.
U okviru mjere 6, kojom se financiraju mladi i mali poljoprivrednici, operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti poput npr. mehaničarskih radnji, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnje kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti.
‘‘Programom ruralnog razvoja ne razvijamo samo poljoprivredu nego potičemo i razvoj dodatnih djelatnosti u ruralnim prostorima koje povećavaju zaposlenost i dohodak poljoprivrednih gospodarstava i članova njihovih obitelji. Zahvaljujući nepovratnim sredstvima, stanovnici ruralnih područja imat će kvalitetnije usluge - od onih u društvenom sektoru do bolje održavanih lokalnih cesta, primjerice, jer će poljoprivrednici tijekom zime s poljoprivrednom mehanizacijom čistiti ceste od snijega", komentirao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Najveći broj ugovorenih projekata operacijom 6.2.1. odnosi se na sektor turizma, gdje 334 poljoprivrednika s ukupno 124 milijuna kuna gradi ruralne kuće za odmor, kušaonice, kleti, izletišta i turističko-rekreativne sadržaje.
U sektoru pružanja usluga u ruralnim područjima potpisano je 156 ugovora u iznosu od 58 milijuna kuna za usluge poput popravka poljoprivredne mehanizacije i opreme, pomoćne djelatnosti za uzgoj usjeva, za korištenje poljoprivredne mehanizacije u komunalnim i građevinskim poslovima te usluge u šumarstvu. Za proizvodnju rakije, eteričnih ulja (najčešće od smilja), proizvodnju peleta za ogrjev i proizvodnju namještaja potpisana su 72 ugovora u iznosu od 26,7 milijuna kuna. Za proizvodnju tradicijskih proizvoda (etnosuveniri, proizvodi od voska, izvorne nošnje, rukotvorine, nakit, igračke,...) potpisana su tri ugovora u iznosu od 1,1 milijun kuna.Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na prvom natječaju, koji je bio raspisan prošle godine, iznosio je 278.628.000 kuna, a na natječaj se javilo ukupno 755 korisnika. Novi natječaj za potpore ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti bit će raspisan uskoro. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike