Mozaik
HRVATSKO DRUŠTVO SKLADATELJA OBJAVILO GODIŠNJE IZVJEŠĆE

Zabilježen je rast prihoda od zaštite autorskih prava
Objavljeno 3. srpnja, 2019.

Hrvatsko društvo skladatelja predstavilo je u Zagrebu poslovne rezultate prema kojima je tijekom prošle godine ukupno 263.314 glazbenih djela korišteno više od 7,3 milijuna puta, od kojih je prikupljeno, kad se odbiju davanja, ukupno 137,6 milijuna kuna.


- Autorska glazbena prava su i u 2018. godini bila rastući izvor prihoda hrvatskim i svjetskim glazbenicima, a dinamična glazbena aktivnost kreativne scene međusobno se potiče rastom turističkog i ugostiteljskog sektora u zemlji - izjavio je glavni direktor službe Zaštite malih autorskih prava (ZAMP) društva Nenad Marčec. Hrvatsko društvo skladatelja autorima i nositeljima prava za prošlu će godinu raspodijeliti gotovo 99 milijuna kuna autorskih naknada, što je čak 9,4 posto više nego u prethodnoj godini i novi je rekord, dodao je. Rast od čak 93 posto zabilježila su online i digitalna prava, što je posljedica izravnog licenciranja hrvatskog repertoara na online glazbenim servisima kao što su YouTube, Google Play i Deezer u 40 zemalja svijeta.


- Iako glazbena industrija ne zauzima mnogo u ukupnoj kreativnoj industriji, oko sedam posto, u njoj radi veliki broj ljudi, posebno kao mladi poduzetnici, umjetnici koji se samozapošljavaju. Mi im osiguravamo sustav koji im omogućuje povrat investicije - kazao je Merčec. Manji pad, od 1,1 posto, zabilježen je samo kod prava mehaničke reprodukcije, to je klasična diskografija i privatno kopiranje, a to u ZAMP-u smatraju stabiliziranjem situacija u odnosu prema velikim padovima do prije nekoliko godina.


- Navedeni rezultati, ugled HDS ZAMP-a u regiji i inozemstvu, kao i pozitivna medijska slika službe, zasluga su i naših redovnih i pridruženih članova HDS-a, u čije ime i obavljamo ovu djelatnost. Stoga zahvaljujem svima na uspješnoj suradnji, razumijevanju i podršci pojedinačnim projektima i ukupnim poslovanjem - rekao je Marčec.


Najveći broj emitiranja na radijskim i TV postajama u kalendarskoj 2018. zabilježila su djela autora koje je ZAMP naveo abecednim redom. To su Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Denis Dumančić, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić.


Među prvih deset stranih autora nalaze se uglavnom dobro poznata imena koja već desetljećima drže primat svjetske glazbene industrije: Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ed Sheeran, George Michael, Sting, Mark Knopfler, Max Martin, Michael Jackson, Paul McCartney te Prince, rečeno je u izvješću.
Najemitiranija domaća pjesma u 2018. bio je duet Vatre i Massima "Nama se nikud ne žuri". Slijedi ju "Ako te pitaju" autorskog tandema Vjekoslave i Tončija Huljića u izvedbi Petra Graše, a na trećem je mjestu "Do posljednjeg retka", u kojoj su se Miji Dimšić autorski pridružili Damir Bačić, Vjekoslav Dimter i Branimir Jovanovac. Kod stranih pjesama na domaćem terenu "These days" Rudimentala ft. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen je najemitiranija.
Tanja Kvorka
Nenad Marčec

direktor službe ZAMP

Navedeni rezultati, ugled HDS ZAMP-a u regiji i inozemstvu, kao i pozitivna medijska slika službe, zasluga su i naših redovnih i pridruženih članova HDS-a, u čije ime i obavljamo ovu djelatnost.
INOZEMNI REZULTATI
U godišnjem izvješću se ističe da je zabilježen i veći rast prihoda iz inozemstva, od 22,7 posto. Repertoar članova HDS-a najviše je zaradio u Sloveniji koju slijede Srbija, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora. Strana su pak društva, čijim će autorima HDS ZAMP poslati najviše novca za korištenje njihove glazbe na teritoriju Hrvatske, iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Njemačke, Srbije i Francuske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IMAO DVA KILOGRAMA VIŠKA

Kaznili ga jer je debelog
mačka unio u zrakoplov

2

SA STILISTICOM ALMOM PREMERL ZOKO

Modna revija majki i kćeri održana u Osijeku

3

PREMIJERA DOKUMENTARCA ANDREJA KOROVLJEVA

“Tusta” je stigao u Osijek