Osijek
SMRAD S OBLIŽNJIH FARMI U NEDJELJU UVEČER “ŠTIPAO ZA OČI”

Nakon više poziva obaviješten je inspektor za zaštitu okoliša
Objavljeno 3. srpnja, 2019.
.
Umjesto da nedjeljnu večer nakon uspješnog tretiranja komaraca provedu na svojim balkonima, terasama ili u šetnji, stanovnici južnog i istočnog dijela Osijeka, ali i mještani Tenje bili su primorani zatvarati prozore zbog nesnosnog smrada! Odmah nakon što se proširio "eksplodirale" su i društvene mreže, a građani iz Donjega grada, sa Sjenjaka, s Juga 2, Jug 1 svjedočili su o smradu koji ne da disati!

Situacija je, podsjetimo, bila istovjetna onoj iz 2016. godine kad su građani posvjedočili kako ih smrad "štipa" za oči. Tada je Mato Mamić, vlasnik farme Simental Commerce, posvjedočio kako gnojidbu obavlja od početka svibnja do početka listopada svake godine te priznao da mu stižu razne inspekciji i prigovori zbog gnojidbe koju obavlja, tvrdio je, prema propisima Europske unije. Neslužbeno doznajemo da je točno kako je gnojidba uobičajena radnja, no da se ipak ne smije obavljati tijekom velikih vrućina i da postoji razdoblje u kojemu je gnojidba na opisani način dozvoljena.

Iako je prije tri godine, kad su građani okupirali brojeve hitnih službi, pa i kontaktirali Glas Slavonije, bio svibanj, a sad je špica ljeta s time i visokih temperatura, situacija u gradu i prigradskim naseljima bila je ista. Štoviše, ni ovaj put još nije utvrđeno tko je glavni uzročnik što su se građani zatvarali u stanove i kuće.

- Ja sam na Vijencu Ivana Meštrovića i itekako se osjetio smrad, čini mi se iz pravca Baranje. Služba komunalnog redarstva Grada Osijeka može reagirati samo ako se nešto događa na području grada, no budući da nije, ne možemo ništa učiniti - prokomentirao je Ivica Šiškić, voditelj spomenute Službe.

Smrad su u zraku itekako osjetili i stanovnici Juga 2 i drugih mjesta u blizini. Nakon poziva zabrinutih, rekli bismo i ljutitih građana, osječkom Centru 112 reagirao je voditelj Zvonko Grgec, koji je rekao da su o svemu izvijestili inspektora zaštite okoliša. Štoviše, provjeravali su dolazi li eventualno smrad s Velike Lončarice.

- Ondje kažu da je sve zaštićeno folijom. Vjerojatno je da je smrad dolazio s nekakve farme, no nismo dobili povratnu informaciju o tome što su utvrdili - rekao je Grgec, dodavši da su im se građani obraćali, baš kao što to čine svaki put kad dođe do ovakvog neizdrživog smrada, a na što su Osječan, rekli bismo, već naviknuli. Ostaje nadati se da će inspektori zaštite okoliša uspjeti utvrditi gdje je izvorište ovog smrada koji je građane u ljetno nedjeljno predvečerje potjerao s ulica, balkona i terasa. Jedini saveznik građanima bio je vjetar koji je, čim je zapuhao u drugom smjeru odagnao smrad i to, ironično rečeno, već nakon oko sat i pol.

Ipak, Mjesni odbor Tenja planira svakako reagirati kako se u sljedećem razdoblju ovakvo što ne bi ponavljalo.

- Na trenutke je bilo neizdrživo, a sreća je što je brzo prošlo, a katkad zna u kontinuitetu trajati danima. Tenja je okružena farmama i teško je utvrditi o kojoj je riječ. No ovo je svakako znak za uzbunu jer je smrad bio neizdrživ i intenzivno se osjetio u Tenji oko 21 sat. Svakako ćemo reagirati prema nadležnima jer ovo nije prvi put da se, ne samo Tenjom nego i širom okolicom, širi nesnosan smrad obližnjih farmi - poručuje dopredsjednica MO-a Tenja Draženka Matić. M. Mihelić
1,5

sat širio se smrad u raznim dijelovima Osijeka te u okolici
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike