Kultura
OLJK: OSJEČANIMA DOBRO POZNATA VOKALNA SKUPINA AKVAREL

Glazbeni izričaj koji ne poznaje granice u kreativnosti i izboru tema
Objavljeno 3. srpnja, 2019.

Na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi predstavila se Osječanima dobro poznata vokalna skupina Akvarel. Kao gost koncerta pozvana je bubnjarska skupina RitmOS, a solističke su nastupe imali i sami članovi Akvarela - Dora Vestić, Nera Mamić i Vanja Hrvoje Dražić, uz pomoć bandova Echoes i Nešvil Funk. Svi mladi glazbenici pokazali su visoku razinu izvedbe, a stvaraju i autorske pjesme prema uzoru na vokalnu skupinu u kojoj pjevaju. Vrlo zapažen bio je nastup mlade Osječanke Dore Vestić, koja je izvela pjesmu Odlazim, uz pratnju grupe Electric porn.


Svi oni koji prate rad vokalnog sastava Akvarel zasigurno znaju da je riječ o osebujnom glazbenom izričaju koji ne poznaje granice u kreativnosti i izboru tema kojima izgrađuju svoj identitet.


Prvi dio koncerta ispunili su skladbama zabilježenima na nosaču zvuka pod nazivom Iz sveg klasa. Riječ je o jazz-obradama slavonskih narodnih napjeva, pri čemu je velika hrabrost i inventivnost urodila odličnim plodom te je sinoć bila nagrađena gromoglasnim pljeskom publike. Pjevači, svi odreda vrhunski umjetnici usklađeni u harmoničnu cjelinu, svojom osobnošću i bojom glasa plijene pažnju, a moglo bi se reći da njihova umjetnička voditeljica Ozana Tomić (također pjeva, sopran) odrađuje svoje zadatke na visokom profesionalnom nivou. U većini pjesama solodionicama istaknula se fenomenalna Nera Mamić.


Veći dio pjevača Akvarela potekao je iz HPD-a Lipa, koje više nego uspješno godinama vodi dirigentica Valerija Fischbach, a ona sama (kao i neki od pjevača Akvarela) potekla je iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek gdje je, među ostalim, ispekla zanat pod mentorstvom nikad zaboravljene profesorice Jelene Burić.


Za odabir i adaptaciju stihova u projektu Iz sveg klasa zadužena je bila docentica Ivana Marinić, a džez-aranžmane senzacionalno je priredio Olja Dešić. Ostali članovi ansambla su: Nera Mamić, Marina Hupić, Dora Vestić, Davor Solanović, Alan Marinić te Vanja Hrvoje Dražić (beatboxer i bariton). Tonski tehničar je Tomislav Jambrošić.

Osječka publika ovaj će koncert pamtiti po energiji, svježini i originalnosti jer je glazba te večeri ušla u vene čak i onima koji su se tu zatekli sasvim slučajno.


Stanka Džambić
potaknuli publiku na zajedničko muziciranje
U nastavku programa publici se dvjema skladbama predstavila bubnjarska skupina RitmOS, koja već 11 godina nastupa diljem Hrvatske i šire. Ovi ljubitelji djembe puni zanosa i životne energije skladbe kreiraju sami, iznoseći ih lakoćom i žarom kakvi priliče entuzijastima poput njih. Na ovom su koncertu izveli dvije skladbe: Remaki i Broadway 1 te njima potaknuli publiku na zajedničko muziciranje pljeskom, u duhu njihova neodoljivog ritma. Posljednji dio koncerta bio je ispunjen obradama poznatih pop-pjesama u izvedbi Akvarela izvedenih na zavidnoj razini. Radujući se sljedećem koncertu, glazbenicima poželimo da se što bolje realiziraju u svim segmentima karijere.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike