Osijek
BARIJATRIJA STIŽE S DR. SC. BORASOM

KBC uvodi operativno liječenje pretilosti!
Objavljeno 2. srpnja, 2019.
Ovakve operacije kod 60 % dijabetičara trajno rješavaju problem dijabetesa, a kod 80 % pacijenata problem pretilosti

Veliki egzodus liječnika iz KBC-a Osijek, koji je započeo ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem tržišta rada, sada pokazuje i svoju drugu stranu za osječku kliničku bolnicu jer se sve više liječnika vraća u tu ustanovu, ali sada s posebnim subspecijalističkim znanjima, međunarodnim iskustvima, novom filozofijom rada i poznanstvima s vrhunskim svjetskim liječničkim stručnjacima.

Jedan od njih je i abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji se u rujnu vraća na Kliniku za kirurgiju KBC-a Osijek, ali sada kao subspecijalist barijatrijske kirurgije. Njegovim povratkom osječka bolnica započet će s operativnim zahvatima koji do sada nikada nisu primjenjivani u Osijeku, a iznimno su rijetki u cijeloj Hrvatskoj. No, uz dr. sc. Borasa, osječku bolnicu će u barijatrijsku kirurgiju uvesti i njegovi kolege s Cleveland Clinic Abu Dhabi, jedinom takvom američkom bolnicom izvan SAD-a koja slovi za jednu od najboljih svjetskih zdravstvenih ustanova.

Barijatrijom protiv dijabetesa
Recimo kako je inače barijatrijsko-metabolička kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica ili čak uklanjanje njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ova kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa i od 2017. se prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA) i službeno navodi kao način u liječenja dijabetesa.

- U Osijeku sam završio i fakultet i specijalizaciju iz kirurgije, a želja mi je bila završiti neku subspecijalizaciju. Prije četiri godine u jednim sam dnevnim novinama vidio naslov da se prvi put izvan američkih granica otvara Clevland Clinic i javio sam se na mjesto specijalista kirurgije. Kada su me pozvali na razgovor, shvatio sam da je to prilika koja se ne propušta jer, osim što bolnica izgleda kao hotel sa sedam zvjezdica, to je prilika da radite s ljudima iz čijih ste udžbenika učili. Treba reći da je od 1000 kandidata primljeno samo nas četvero i iako sam ja želio subspecijalizirati kolorektalnu kirurgiju, tamo sam ušao u barijatrijski tim i shvatio koliki je potencijal upravo u toj grani kirurgije. Samo u SAD-u napravi se oko 300.000 takvih operacija godišnje, u ove tri i pol godine ja sam asistirao na njih 300 i sam napravio još oko 100, a naš tim od šest ljudi napravio je ukupno oko 1000 takvih operacija - naglašava dr. sc. Boras.

Recimo kako su barijatrijske operacije danas isključivo laparoskopske, a sam dr. sc. Boras napravio je već i nekoliko robotskih operacija, što je budućnost kirurgije.

Dvije vrste operacija
- Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim od endokrinologa koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionista koji pazi na prehranu prije i poslije zahvata, te psihijatra koji procjenjuje potencijalan uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba primjerice ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Isto tako, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. U slučaju da samo jedan od liječnika tima digne crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta operacija se neće raditi. Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija. Jedna je klasični bypass gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija koja znači da se velik komad želudca odstrani i ostavlja se samo jedan dio kao cijev koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi bolesnici se postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj način se 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog dijela će se bolest vratiti, ali tek nakon pet do 10 godina, i to u znatno slabijem obliku - objašnjava dr. sc. Boras.

Nefreteta Z. Eberhard
BARIJATRIJSKA OPERACIJA U ABU DHABIJU STOJI 15.000 DOLARA
Recimo kako ova operacija vani stoji oko 15 tisuća dolara, a HZZO godišnje odobrava preko osiguranja do 60 takvih operacija u Hrvatskoj. - Sretan sam što će upravo Osijek osnovati tim za ovu vrstu operacija, a pacijenata ima dovoljno da se ovakve operacije rade i u pet centara. Moram reći da iako je bilo poziva da sa svojim znanjem dođem i u neke zagrebačke bolnice, na kraju sam se odlučio za KBC Osijek, poznatu sredinu gdje su mi i Uprava na čelu s ravnateljem i vodstvo osječke Kirugije dali otvorene ruke i punu podšku u ovom pomalo hrabrom projektu. Nama je sada cilj polako pripremiti prve pacijente, a to je zadatak doc. dr. sc. Silvije Canecki, voditeljice Zavoda za endokrinologiju KBC-a Osijek, jer velik dio pacijenata uopće nije upoznat s mogućnošću operacijskog rješavanja tzv. metaboličkog sindroma (dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemija). Onda bismo sredinom rujna zajedno s cijelim timom iz Abu Dhabija napravili prve probne operacije. Treba reći da je moj mentor do sada pokrenuo programe u Abu Dhabiju, Pakistanu i Engleskoj. Sada bi se tu našao i Osijek koji bi dobio barijatrijsku kirurgiju iniciranu i pokrenutu od stručnjaka iz Cleveland Clinic Abu Dhabi - naglašava dr. sc. Boras.

Inače, Cleveland Clinic Abu Dhabi je bolnica s 364 kreveta, a otvorena je u prosincu 2015. godine. Bolnica zapošljava 340 liječnika i 2918 medicinskih sestara, što znači da po jednom pacijentu ide gotovo jedan liječnik i osam medicinskih sestara, a za 175 radnih mjesta liječnika u ovoj bolnici do sada apliciralo je 5000 liječnika iz cijelog svijeta.
Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana vratiti
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike