Autoglas
ZBOG UGRAĐENOG SOFTVERA ZA LAŽIRANJE PODATAKA

Daimleru naloženo povlačenje 60 tisuća dizelaša Mercedes-Benza
Objavljeno 2. srpnja, 2019.

Njemački div automobilske industrije Daimler mora opozvati 60.000 dizelskih vozila marke Mercedes-Benz u Njemačkoj slijedom zaključka regulatora da imaju ugrađeni softver s pomoću kojeg se lažiraju podatci na provjeri emisija plinova, objavilo je ministarstvo prometa. U priopćenju od prije 10 dana navodi se da se to odnosi na vozila Mercedos-Benz GLK 220, proizvedena u razdoblju od 2012. do 2015. godine. Ujedno su iz ministarstva poručili da će proširiti istragu i na druge modele toga proizvođača.

Iz Daimlera su potvrdili da su zaprimili nalog regulatora za povlačenje vozila, no najavili su da će se žaliti na tu odluku. Napominju da će nastaviti surađivati s regulatorom. Njemački list Bild am Sonntag prvi je izvijestio o povlačenju vozila. U travnju je objavio da je njemački regulator za automobilsku industriju analizirao sumnjivi softver u automobilima Mercedes-Benz GLK 220 CDI, proizvedenima od 2012. i 2015., nakon što su testiranja pokazala da propise o dopuštenim štetnim emisijama ispunjavaju samo uz aktivaciju određene funkcije. Od priznanja Volkswagena 2015. da je varao na testovima ispušnih štetnih plinova u SAD-u, skandal ‘dieselgate‘ proširio se i druge proizvođače automobila. Daimler je naredio povlačenje tri milijuna vozila radi otklanjanja problema vezanog uz lažne prikaze emisija iz dizelskih vozila. Iz Daimlera su upozorili da očekuju slabiju dobit, podigavši procjenu iznosa rezervacija za dizelska vozila za nekoliko stotina milijuna eura. Revizija procjene povezana je s očekivanim višim troškovima zbog nekoliko pokrenutih vladinih postupaka i mjera vezanih za dizelska vozila Mercedes-Benza, objavili su.

To će povećanje vjerojatno rezultirati visokim troznamenkastim iznosom rezervacija, iskazanim u milijunima eurima, navodi se u priopćenju. Glasnogovornik nije želio detaljnije govoriti o iznosu povećanja, kao ni o razlozima odluke regulatora. U kompaniji sada očekuju da će im ovogodišnja dobit prije kamata i poreza (EBIT) na razini grupe ostati na razini prošlogodišnje. Dodaju da će dobit biti pogođena u drugom kvartalu. H
Možda ste propustili...