Ekonomija
VELIKE TVRTKE KREĆU S OTKUPOM ŽITA

Za pšenicu nude od 0,90 do 1,20 kn/kg
Objavljeno 2. srpnja, 2019.
Ratari su nezadovoljni ponuđenim cijenama, traže cijenu pšenice kakva je na frankfurtskoj burzi - više od1,30 kn/kg

Kao veliki otkupljivači pšenice u istočnoj Hrvatskoj, tvrtke Žito d.o.o i Granolio d.o.o., ponudile su otkupnu cijenu od 0,95 do 1,20 kuna po kilogramu, ovisno o njezinoj kvaliteti.S obzirom na to da je godina što se tiče proizvodnje pšenice bila prilično problematična, ta cijena ne zadovoljava poljoprivredne proizvođače u Slavoniji.
- Uzevši u obzir uvjete koje je pšenica prošla, visinu cijene repromaterijala, kao i ostala ulaganja koja smo podigli, riječ je o sramotno niskoj ponudi. Otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj trebala bi biti kao što je na frankfurtskoj burzi, gdje je veća, odnosno 1,30 kuna po kilogramu - rekao je, između ostaloga, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je održala strukovna grupacija biljne proizvodnje i mlinsko-pekarske industrije HGK Županijske komore Osijek.
Brlošić je izrazio i sumnju u, kako kaže, dogovor velikih otkupljivača o otkupnoj cijeni pšenice.
Prema riječima Ernesta Nada, višeg stručnog suradnika s Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, žetva pšenice vrlo je intenzivno krenula tijekom proteklog vikenda. ‘‘Uz vrhunsku organizaciju naši će poljoprivrednici ove godine istovremeno skidati ječam, uljanu repicu i pšenicu, što se nije dogodilo posljednjih petnaestak godina. Ako nam vremenske prilike dopuste, u idućih desetak dana skinut ćemo naše usjeve. U našoj županiji pšenicom je zasijano više od 50 tisuća hektara, što je blagi porast u odnosu na prethodnu godinu. U njezinoj ovogodišnjoj žetvi očekujemo prosječni prinos veći od šest tona po hektaru‘‘, kaže Nad.
Ove godine očekuje se urod od približno 320 tisuća tona pšenice, što bi bilo oko 10 posto više nego lani. Prvi otkosi ječma pokazuju da bi prinos mogao iznositi i sedam tona po hektaru.
- Kada je riječ o cijenama sigurno je da proizvođači mnogo očekuju, prije svega zato što su i uložili mnogo. Međutim, prve ponude otkupljivača govore upravo suprotno, stoga proizvođačima preporučamo da uskladište svoje proizvode, da budu strpljivi i nakon mjesec-dva razgovaraju o uvjetima daljnje prodaje - poručio je Nad.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić na jučerašnjoj je konferenciji predstavio nedavno objavljen Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice koji donosi obvezu sklapanja pisanoga ugovora između proizvođača i prvog kupca, kao i javnu objavu uvjeta otkupa, koji sadrže osnovne elemente ugovora.
‘‘Osnovni su elementi ugovora cijena, kvalitativni parametri, uvjeti i rokovi isporuke i plaćanja te trajanje ugovora. Ovim smo pravilnikom također definirali i laboratorijske analize, pri čemu su prvi otkupljivač i proizvođač slobodni ugovorno se sporazumjeti u kojem će se laboratoriju provoditi analiza pšenice. Danijel Miklić

ODZVONILO MANIPULACIJAMA KOD OTKUPA
Ako postoje prigovori na rezultat analize, drugi se uzorak analizira u drugom laboratoriju, a ako i dalje postoje nesuglasice, treću analizu provest će Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Novi Pravilnik usklađen je s Uredbom o zajedničkoj organizaciji tržišta, ali i sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. ‘‘Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prati da kod sklapanja ovih ugovora i otkupa žitarica ne bude manipulacija sa zakonom. Do sada smo imali jednu vrlo visoku financijsku kaznu za jedan trgovački lanac‘‘, rekao je Karalić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike