Regija
UVOD U ‘VELIKE’, 53. ĐAKOVAČKE VEZOVE

U raspjevanoj povorci Malih vezova čak 32 dječje skupine
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Malovezovska povorka imala je 1300 mališana iz RH, Subotice, i iz Sjeverne Makedonije

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Đakovački vezovi ne moraju strahovati za svoju budućnost - jučerašnji Mali vezovi, okupivši čak 32 dječje folklorne skupine iz cijele Hrvatske, jednu vojvođanskih Hrvata iz Subotice i jednu iz Sjeverne Makedonije, potvrdili su da ova đakovačka manifestacija ima brojni podmladak. Čak 1300 raspjevanih mališana u malovezovskoj povorci prošlo je jučer poslijepodne gradskim korzom i Strossmayerovim trgom te se slilo u Strosmayerov park, gdje je nastavljen dječji folklorni i drugi program.

A u malovezovskoj povorci dječica u rubinama, djevojčice s pletenicama i dječaci u malim šokačkim šeširima, oni još mlađi u drvenim kolima, a poneki mališan na Male je vezove stigao, vukući za sobom ‘na špagi staru šerpu‘, ili se vozeći na drvenom romobilu i dr. Dio malih snašica na Male vezove stigle su s majušnim cekerima u ruci, djevojčice s otoka Paga u prepoznatljivim visokim čipkanim, uštirkanim kapama na glavi, a mali Subotičani u čizmama ‘što zveckaju‘... Istovremeno, male Subotičanke popločenim korzom ‘gazile‘ su oprezno u tradicionalnim crvenim papučicama. Pjevalo se, gizdalo, bećarilo...

- Pitaju me odakle si seko, Piškorevci - to nije daleko... - pjevao je podmladak piškorevačkog KUD-a Zora. Mali vezovi ove su se godine održavali tri dana, počeli su još u petak izložbama dječjih literarnih i drugih radova, a nastavljeni Festivalom Baština djeci. U ta tri dana Mali vezovi okupili su ukupno 1600 sudionika i najbolji su uvod u glavni vezovski tjedan.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike