Zdravlje
JOGURT

Redovna konzumacija smanjuje rizik od raka
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Opservacijska studija američkih znanstvenika pokazala je da je rizik od razvoja prekancerogenih izraslina kod muškaraca koji dvaput tjedno konzumiraju jogurt manji 26 posto. Istraživanjem je praćeno zdravstveno stanje više od 32.000 muškaraca tijekom 25 godina. Ustanovljeno je da je kod onih koji su konzumirali jogurt najmanje dvaput tjedno otkriveno 26 posto manje najrizičnijih prekancerogenih izraslina, prenosi Medical News Today.

Zanimljivo je da povezanost između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja polipa kod ženske populacije nije zabilježena. U istraživanju su korišteni nalazi endoskopskih pregleda, a studija uključuje i podatke o pregledima provedenim među približno 56.000 žena.

Znanstvenici vjeruju da se uočeni učinak konzumacije jogurta može objasniti njegovim pozitivnim utjecajem na crijevnu floru, pri čemu ključnu ulogu imaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, često prisutne u jogurtu. One, naime, mogu smanjiti broj toksičnih kemikalija. Istodobno, konzumacija jogurta može se povezati s manjom prisutnošću kiseline u probavnome traktu, što stvara bolje uvjete za život dobrih crijevnih bakterija.

Sudionici studije svake su četiri godine liječnicima davali detaljne informacije o načinu života i o svojem načinu prehrane, kao i o količini jogurta koju su tjedno konzumirali. Katie Patrick, glasnogovornica britanske udruge Cancer Research UK, ističe da je riječ o opservacijskoj studiji te dodaje da "pripadnici muške populacije ne moraju odmah ‘navaliti‘ na jogurt u velikim količinama jer je prerano samo na temelju ove studije izvlačiti zaključak o tomu je li njegovo konzumiranje uistinu u tolikoj mjeri djelotvorno u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva". H
Možda ste propustili...

PLES,PJEVANJE I POSJET MUZEJIMA

Blagotvorni za fizičko i mentalno zdravlje

NIZ PROBLEMA POVEZANIH S NEKVALITETNIM SNOM MOŽE ZA TREĆINU POVEĆATI RAZINU STRESA

Odraslima u dobi između 18 i 65 godina preporučuje se sedam do devet sati sna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO ZA ODVIKAVANJE OD NEŽELJENIH NAVIKA?

Postoje i aplikacije koje bi vam mogle pomoći da stvorite novu naviku, ili da se odviknete od loše

2

UNOS VIŠE ČAJEVA I VODE POTPOMAŽE DETOKSIKACIJI ORGANIZMA

Otporniji na infekcije ako ojačate imunitet

3

ČVRSTE KOSTI POTREBNO JE ODRŽAVATI TIJEKOM ČITAVOG ŽIVOTA

Vježbanje može pomoći u izgradnji jakih kostiju