Zdravlje
KIKIRIKI LJEKOVITO BILJE

Antioksidans i kardiotonik štiti srce od infarkta
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Tko god je kušao kikiriki, zna da je teško stati, pogotovo uz televizor

Domovina je orašca, ili zemljinog orašca, kako još nazivaju ovu biljku, Brazil, odakle su ga Španjolci prenijeli u Europu početkom 16. stoljeća. Kikiriki je bio hrana stare civilizacije Inka i od njega su dobivali ulje, brašno i krupicu.

Kikiriki je zeljasta niska biljka s parnim perastim listovima. Cvjetovi su žuti i pojedinačni, smješteni na dršci koja se nakon oplodnje znatno produži. Produženi se dršci s ocvalim cvjetovima savijaju prema tlu u koje ulaze i tu se razvijaju mahune. Mahune su hrapave, neravne i nabrekle, a u njima se nalazi jedna do četiri masne sjemenke.

Vrijeme cvatnje kikirikija je od travnja do srpnja. Miris i okus mu je po zemlji. Uzgaja se plantažno. U našim krajevima postoje povoljni uvjeti za njegov uzgoj.

Zarazna navika
Rabe se plodovi - mahune sa sjemenom, od kojih se preradom dobivaju proizvodi za prehranu kao što je arašidovo ulje, arašidovo brašno, arašidova krupica, maslac, kao surogat kave, itd. Rabe se i mladi listovi kikirikija za jelo, kao špinat.

Ljekoviti sadržaj; energetska vrijednost je 2545 kJ, masno ulje 48 %, bjelančevine 25 %, ugljikohidrati 15 %, biljna vlakna, voda, kalij, kalcij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, cink, vitamin B itd. Tanka crvenkasta ljuska kikirikija sadrži tvari koje smanjuju osjetljivost i propusnost kapilara (proširene vene), štite od srčanog udara, raka i moždanog udara, - ima ih još u ljusci crnog grožđa, kao i u crnom vinu.

Kažu da je riječ o zaraznoj navici (zanimacija), kad je u pitanju jedenje kikirikija. Doista, tko god ga je kušao, zna da je teško stati, pogotovo uz televizijski prijenos nogometne utakmice, ako ga ima dovoljno. Kikiriki ponajprije ubrajam u namirnice koje hrane mozak. Znanstvena istraživanja potvrđuju da kikiriki pojačava memoriju i koncentraciju te sluh i pozornost. Prehrambene vrijednosti kikirikija znaju cijeniti vegetarijanci koji svakodnevno rabe njegove proizvode, kao i osobe koje imaju značajnih zdravstvenih tegoba zbog poremećaja nedostatka folne kiseline (jetra, tkiva, itd.), kardiovaskularnih bolesti.

Zapadna pučka medicina rabi kikiriki kao afrodizijak, aperitiv, antiinflamatorik, antireumatik, antihelmetik, antiflogistik, holagog, hemostatik, laksativ, vazokonstriktor, za liječenje krvnih bolesti, za čišćenje krvi, protiv krvarenja, reume, slabog oticanja žuči, upalnih tegoba, upale bubrega, nefritisa, žučnih bolesti, protiv zgrušavanja krvi, itd.

Ukusno jelo
Mladi izdanci kikirikija beru se i za pripremu ukusnog jela, kao i mladi listovi. Ulje od kikirikija uzimano s mlijekom rabi se za liječenje želučanih tegoba, raznih nametnika i parazita, gonoreje, a izvana protiv reume. Velika je potrošnja ulja kikirikija za pripremu hrane, salata i margarina.

Poznati je maslac od kikirikija koji ima veliku vrijednost u prehrani za osobe starije i mlađe dobi. Prašak ili brašno kikirikija rabi se za izradu raznih proizvoda. Popularni su i sušeni plodovi koji su bogati bjelančevinama i uljem te mineralima i vitaminima, što upućuje na dobru nutritivnu namirnicu. Pečeni plodovi mogu se mljeti i rabiti za pripremu kave.

U prehrani se rabi maslac od kikirikija koji je inače i topiv na tjelesnoj temperaturi čovjeka te se ponekad rabi i kao podloga za izradu raznih ljekovitih masti, pogotovo za liječenje hemoroida.

Kao sve mahunarke, tako i kikiriki djeluje povoljno kod: dijabetesa, endometritisa, jer oligomerni procijanid sudjeluje u nadzoru hormona, pojačava oslabljenu mušku potenciju kod posljedica preležane bolesti, operacije, stresa i depresije, pojačava izlučivanje mlijeka u dojilja.

Kikiriki je antioksidans i kardiotonik koji štiti srce od srčanog udara, karcinoma i moždanog udara, pomaže kod bolesti želuca,

kod povišene želučane kiseline i žgaravice, dijetik, rabi se za jačanje, dobivanje na težini, kod upalnih stanja, bolesti bubrega (nefritis), bolesti krvi i krvnih žila (kolesterol, kao vazokonstriktor krvnih žila i hemostatik rabi se kod raznih krvarenja), tegoba s pražnjenjem crijeva, kod mentalne zaostalosti i hemoroida.
Jasminka Knežević
Zeleni plodovi toksični
Ulje kikirikija rabi se u liječenju reumatizma, gonoreje, nesanice, bradavica, čišćenja probavnog sustava te čišćenja dišnog sustava. Moguće su alergije na proizvode od kikirikija, i to naročito kod djece koja mogu dobiti osip, kašalj, nagon na povraćanje te teškoće u disanju. Potrebno je obratiti pozornost kod konzumacije proizvoda od kikirikija, jer pokvareni proizvodi štetno djeluju na zdravlje čovjeka. Kod zelenih plodova, kao i kod starijih, pokvarenih, dolazi do razvijanja aflatoksina B i G (kancerogeni sastojak) koji štetno djeluje na organizam.
Mnogo kalorija
Nutritivno, kikiriki je izrazito kalorijski vrijedna namirnica (567kcal u 100g), pa njenu konzumaciju treba ograničiti i prilagoditi vlastitim dnevnim kalorijskim potrebama. Najčešće je dnevno preporučena mjera kikirikija – šaka
Pečeni bogat polifenolima
Pečeni kikiriki po količini antioksidansa može se usporediti s kupinama i jagodama, a znatno je bogatiji antioksidantima od jabuka, mrkve, ili cikle. Kikiriki je bogat polifenolima, a upravo pečenje povećava udjel ove kiseline u kikirikiju, povećavajući njihovu ukupnu antioksidativnu razinu za čak 22 %.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana