Ekonomija
EUROPSKI POLJOPRIVREDNICI

Platili cijenu ruskog embarga i Brexita
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Smatra se da proračun za poljoprivredu treba povećati te osigurati socijalnu stabilnost poljoprivrednog sektora

Povjerenik Europske komisije Phil Hogan iznio je ciljeve nove Zajedničke poljoprivredne poltike (ZPP-a) i istaknuo važnost Uredbe za razvoj poljoprivrednih gospodarstava na sastanku Skupštine Copa-Cogeca na kojoj su sudjelovali i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik županijske komore Zagrebačke županije Juraj Čiček i voditeljica Odjela za regionalni razvoj Tajana Radić.

Na sastancima Skupštine Copa-Cogeca organizacije sudjelovao je i ponovno izabrani talijanski zastupnik u Europskom parlamentu Paolo de Castro, koji je spomenuo kako će Odbor za poljoprivredu imati 48 zastupnika te da će se ovih dana znati tko će biti predstavnici i predsjednik Odbora za poljoprivredu.

Kako su izvijestili iz Hrvatske poljoprivredne komore de Castro je napomenuo i da su poljoprivrednici već platili cijenu ruskog embarga i Brexita te da nije održivo ako se od njih traži veći doprinos zaštiti okoliša bez dodatnih ulaganja.

Istaknuto je također kako se smatra da proračun za poljoprivredu treba povećati, osigurati ekonomsku i socijalnu stabilnost sektora te da ZPP ne bi smio postati većinom okolišni.

Istaknuo je također da budući zastupnici moraju biti informirani o poljoprivredi te njezinoj važnosti za gospodarstvo Europske unije, a spomenuo je da će biti potrebno osigurati pravne okvire za prijelazno razdoblje s obzirom na to da bi Program za novo razdoblje mogao kasniti.

Spomenut je pozitivan rast trgovinske razmjene s Japanom, za koji je EU u razdoblju od četiri mjeseca zabilježio rast od 22 % u izvozu sireva. Koliko je s jedne strane ugovor s Japanom pozitivan, toliko je s druge strane pokazana zabrinutost oko Merkosur ugovora oko kojeg su proizvođači imali najviše prigovora. Ponovno se spomenuo visok standard i troškovi koje imaju EU proizvođači te nizak standard i niske cijene trećih zemalja o kojima se pregovara da dođu na EU tržište.

Poljoprivrednici su, kako ističu iz HPK-a, izrazili zabrinutost zbog proizvoda koji se planiraju uvoziti, a koji nisu rađeni prema visokim i skupim standardima Europske unije, čime će se rušiti cijene. Predsjednik HPK-a Mladen Jakopović govorio je o dvostrukim standardima proizvodnje u kojima uvezena roba ima niži standard, a domaća viši standard te na taj način domaća roba trpi štete zbog višeg standarda i više cijene. Na sastancima se razgovaralo i o zabrani glifosata. Proizvođači su raspravljali o odgodi zabrane glifosata dok se ne utvrdi dovoljno znanstvenih dokaza o njegovu štetnom djelovanju te o potrebi novih rješenja i poboljšanja koja će ga zamijeniti. Također, ukidanje glifosata bez novih inovativnih rješenja može se odraziti na pad proizvodnje.

Zdenka Rupčić
Glavnu ulogu imat će nove tehnologije
Važnu ulogu u inovativnim rješenjima imat će Obzor 2020. Program će povećati ulaganja s četiri milijarde eura na deset milijardi za sektor poljoprivrede. Organizacijski dio bit će kompleksan te će biti zahtjevno involvirati zemlje članice. Glavnu ulogu imat će inovacije i nove tehnologije. Pitanje Hrvatske poljoprivredne komore odnosilo se na koji će se način osigurati ravnomjerna raspodjela sredstava u okviru novog Obzora i veća zastupljenost poljoprivrednih proizvođača u istraživanjima kako bi se osigurao pristup odozdo prema gore.
Mladen Jakopović

predsjednik HPK-a

Zabrinuti smo zbog uvoza proizvoda koji nisu rađeni prema visokim standardima Europske unije, čime će se rušiti cijene. Uvezena roba ima niži standard, a domaća viši standard te na taj način domaća trpi štete
EU proizvođači imaju visok standard, a treće zemalje s kojima se pregovara da dođu na EU tržište nizak
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike